Clicky


Zondag laatste kans voor aanvragen afrekening eerste periode loonsteun

Zondag laatste kans voor aanvragen afrekening eerste periode loonsteun
31-10-2021 09:50 | Coronacrisis | auteur ANP

AMSTERDAM - Voor ondernemers sluit zondag de aanvraagperiode voor de definitieve berekening van de eerste periode loonsteun, die was bedoeld om hen de coronacrisis door te helpen. Uitkeringsinstantie UWV waarschuwde vrijdag dat zo'n 24.000 werkgevers nog in actie moesten komen. Doen ze dit niet, dan zet het UWV de subsidie voor de betreffende periode op nul waardoor de bedrijven hun voorschotten moeten terugbetalen.

Het gaat om de zogeheten Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) voor de maanden maart, april en mei vorig jaar. Dat was aan het begin van de coronacrisis. Toen ontvingen in totaal 139.500 werkgevers ondersteuning in de loonkosten. Maar dat geld betrof een voorschot gebaseerd op de lonen in januari 2020 en het geschatte omzetverlies. De definitieve berekening is nodig om te bepalen waarop bedrijven daadwerkelijk recht hebben. Dat kan leiden tot een nabetaling of een terugvordering.

Om werkgevers die op de valreep nog hun aanvraag indienen zo goed mogelijk te kunnen helpen, besloot het UWV om zijn Klant Contact Centrum (KCC) dit weekend open te houden, van 10.00 tot 17.00 uur. Er zitten tientallen UWV-medewerkers klaar om vragen te beantwoorden.

"Het is uiteindelijk de eigen verantwoordelijkheid van de werkgevers om die aanvraag in te dienen. Maar we willen echt voorkomen dat zij straks voor een onaangename verrassing komen te staan. Dus we doen er alles aan om ze daar op te wijzen en te helpen bij het indienen van de vaststellingsaanvraag", aldus UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps.