Clicky


Daimler rekent op verbetering situatie chiptekort

Daimler rekent op verbetering situatie chiptekort
29-10-2021 10:45 | Bedrijfsresultaten | auteur ANP/BLOOMBERG

STUTTGART - Het Duitse autoconcern Daimler rekent op een verbetering van de situatie met de chiptekorten in de huidige periode ten opzichte van het derde kwartaal. Door tekorten aan computerchips hebben veel autofabrikanten de laatste maanden de productie regelmatig moeten stilleggen.

Net als andere autofabrikanten heeft Daimler de productie van meer winstgevende modellen naar voren gehaald vanwege de chiptekorten. Andere fabrikanten zoals General Motors en Volkswagen spraken zich onlangs al positiever uit over de toekomst. Ze denken dat de piek van de chiptekorten voorbij is.

Daimler verkocht in de maanden juli, augustus en september in totaal 577.800 voertuigen. Dat is een kwart minder ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en komt door chiptekorten en de aanhoudende verstoringen in de logistieke keten, zegt het bedrijf. Onder de streep noteerde het concern een winst van bijna 2,6 miljard euro. Dat is bijna een vijfde meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit boekjaar rekent Daimler op een operationele winstmarge van tussen de 10 en 12 procent, het hoogste in jaren.

Het concern rekent ook op herstel van de truck- en busdivisie dit jaar. Met name in Noord-Amerika, Indonesië en Europa zouden de verkopen van trucks moeten herstellen, denkt Daimler. De onderneming wil het bus- en truckbedrijf later dit jaar naar de beurs in Frankfurt brengen. Dat doet het bedrijf om zich volledig te kunnen richten op de auto-activiteiten. Daarna zal Daimler ook de naam veranderen in Mercedes-Benz.

"We blijven op schema met onze doelen voor het hele jaar, dankzij een krachtige business", zei financieel topman Harald Wilhelm bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De inkomsten van het concern voor de aftrek van rente en belastingen zullen "significant hoger" zijn dan vorig jaar, aldus het bedrijf.

Foto's

  • Bentvelzen Transport
    Bentvelzen Transport
  • J.Roeland
    PETER APPEL
  • J.Roeland
    Smeets Ferry