Clicky


Italiaanse politie grijpt in na protesten tegen 'coronapas' in haven van Triëst

Italiaanse politie grijpt in na protesten tegen 'coronapas' in haven van Triëst [+foto]
18-10-2021 11:19 | Buitenland | auteur ANP

TRIËST - [update 14:30 uur] De Italiaanse politie heeft ingegrepen na dagenlange protesten in Triëst tegen het coronabeleid van de overheid. De oproerpolitie gebruikte waterkanonnen en traangas tegen betogers die een deel van de haven blokkeerden. Die scandeerden leuzen als "vrijheid, vrijheid".

Havenarbeiders en hun sympathisanten demonstreren al dagen tegen de verplichting een zogenoemde 'groene pas' te laten zien als ze gaan werken. Met die pas kunnen ze aantonen dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus of recent zijn hersteld na een coronabesmetting.

Het Italiaanse beleid geldt in vergelijking met andere EU-landen als zeer streng en dat zorgt voor weerstand. Het overgrote deel van de 12-plussers in Italië heeft zich laten vaccineren, maar in de haven van Triëst beschikt volgens het Italiaanse persbureau ANSA naar schatting 40 procent van de medewerkers niet over een groene pas.

Tegenstanders van het overheidsbeleid vertrouwen de vaccins niet of vinden het beleid ongrondwettig. Ongevaccineerde Italianen mogen zich als alternatief ook regelmatig laten testen, maar daar moeten ze zelf voor betalen.

Aan de protesten in de noordelijke havenstad hebben de afgelopen dagen duizenden mensen meegedaan. Triëst behoort tot de belangrijkste havens van Italië en de vrees bestond dat de acties het vrachtvervoer flink zouden kunnen hinderen. De impact lijkt volgens ANSA echter beperkt te zijn.

Veel van de demonstranten die zich maandag in de haven hadden verzameld, vertrokken na de ingreep van de politie. Ze vervolgden hun protesten op andere plaatsen in de stad. Daar verzamelden zich op een plein ongeveer 2000 mensen.