Clicky


Amerikaanse kustwacht onderzoekt containerschip na olielek

Amerikaanse kustwacht onderzoekt containerschip na olielek
07-10-2021 10:21 | Incidenten | auteur ANP

OAKLAND - De Amerikaanse kustwacht doet onderzoek naar een containerschip vanwege het grote olielek voor de kust van Orange County in Californië. De Los Angeles Times meldt op basis van bronnen dat er een schip in beeld is dat in het gebied was voordat het olielek werd geconstateerd. Dinsdag meldde de krant al dat het olielek hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt werd doordat een pijpleiding met een anker was meegesleurd en er daardoor een grote scheur was ontstaan.

Door het olielek stroomde de afgelopen dagen meer dan 650.000 liter ruwe olie de zee in. Meerdere stranden langs de Zuid-Californische kust zijn getroffen en de visserij in het gebied is stilgelegd. De dikke, kleverige brandstof heeft zeehonden, dolfijnen en walvissen getroffen die in het gebied leven.

Volgens de Los Angeles Times bevond een Duits containerschip met de naam Rotterdam Express zich vrijdag, voordat het lek gesignaleerd werd, in de buurt van de pijpleiding. De rederij bevestigt dat het schip aanmeerde in de haven maar "vrij ver uit de buurt" van de pijpleiding voor anker lag. De krant schrijft dat er de afgelopen maanden relatief veel schepen voor anker lagen voor de kust vanwege een patstelling in de haven van Oakland.

De pijpleiding is over een lengte van ruim 1200 meter ruim 32 meter verplaatst. De topman van het energiebedrijf achter de pijpleiding, Martyn Willsher, omschreef dat eerder deze week als een "halve cirkel". In de pijpleiding bevond zich een scheur van 33 centimeter, waardoor de olie naar buiten lekte. Het heeft er alle schijn van dat dit door een anker is veroorzaakt, maar de onderzoekers sluiten ook andere oorzaken niet uit. Het kan nog maanden duren voordat duidelijk is hoe het olielek is ontstaan.