Clicky

 
Transport Online - Laatste ronde voor KDC-10 tanker- en transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht

Laatste ronde voor KDC-10 tanker- en transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht

Laatste ronde voor KDC-10 tanker- en transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht
04-10-2021 15:00 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - Op donderdag 7 oktober vliegt het laatste KDC-10 tanker- en transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht een afscheidsronde langs Nederlandse vliegvelden. Het toestel vertrekt vanaf vliegbasis Eindhoven en vliegt op een lage hoogte richting de militaire vliegbases in Volkel, Leeuwarden, Den Helder, Woensdrecht en Gilze-Rijen. Ook wordt gevlogen over vliegvelden op Texel, Amsterdam en Rotterdam en het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht in Breda. De route kan mogelijk wijzigen door weersomstandigheden. De route wordt bekend gesteld via de sociale media van de Koninklijke Luchtmacht.

Op 25 oktober verlaat het toestel Nederland en wordt het overgevlogen naar de nieuwe eigenaar in de Verenigde Staten die eind 2019 ook het eerste toestel in ontvangst heeft genomen.

Beide KDC-10’s zijn in 1992 overgenomen van luchtvaartmaatschappij Martinair en zijn omgebouwd tot tanker- en transportvliegtuigen, waarna ze halverwege 1995 in gebruik zijn genomen. Met de komst van de KDC-10 beschikt de Koninklijke Luchtmacht over de mogelijkheid grote hoeveelheden vracht en personeel snel en over lange afstanden te vervoeren. De KDC-10 doet ook dienst als vliegend tankstation. Door in de lucht bij te tanken kunnen jachtvliegtuigen zoals de F-16 en F-35, maar ook toestellen van andere landen langer in een operatiegebied worden ingezet.

Landelijke bekendheid kreeg de KDC-10 tijdens de inzet voor humanitaire hulpvluchten naar landen in Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten. Een voorbeeld hiervan zijn de vluchten van en naar Haïti dat in 2010 door een zware aardbeving werd getroffen. Recent is het toestel ingezet tijdens de evacuatie-vluchten uit Kaboel.

Met het afscheid van de KDC-10 sluit de Koninklijke Luchtmacht een periode af waarin ze beschikte over eigen strategische luchttransport. De taken van de KDC-10 worden overgenomen door de nieuwe A330 MRTT-toestellen. Nederland neemt deel aan een vliegtuigpool voor tanker- en transportvliegtuigen. Op initiatief van Nederland nemen in totaal zes Europese partners hieraan deel. De vloot zal bestaan uit 9 toestellen waarvan 5 toestellen vliegbasis Eindhoven als thuisbasis hebben.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Verkeersinformatie

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,111
Diesel1,731

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions