Clicky


Chauffeur en werkgever krijgen fikse boetes en rijontzegging vanwege niet gebruiken bestuurderskaart

Chauffeur en werkgever krijgen fikse boetes en rijontzegging vanwege niet gebruiken bestuurderskaart
01-10-2021 12:03 | Buitenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

KOLDING - Een Duitse vervoerder en zijn chauffeur zijn op 30 september 2021 door de rechtbank in het Deense Kolding veroordeeld wegens het rijden zonder bestuurderskaart om zo overtredingen van de rij- en rusttijdenregels te verhullen.

Speciaal aanklager Pernille Moesborg vertelt over de zaak: "De vrachtwagen is op 26 mei 2020 gestopt door de politie bij Rasteplads Hylkedal bij Kolding. Er was één chauffeur, maar tijdens de inspectie bleek dat zijn werkgever in het bed lag te slapen.

Uit de controle bleek dat de twee samen reden, maar als een van de twee niet reed de bestuurderskaart in de tachograaf niet gebruikten, waardoor het leek alsof ze zich aan de regels omtrent rij- en rusttijden hielden, ook al was dit verre het geval.

De twee verschenen donderdag niet in de rechtszaal, maar gaven toe schuldig te zijn via hun advocaat.

De chauffeur kreeg een boete van DKK 32.000, omgerekend ruim 4.300 euro en een onvoorwaardelijke ontzegging van het recht om zware voertuigen te besturen in Denemarken voor zes maanden.

Zijn werkgever kreeg een boete van DKK 120.500, omgerekend 16.204 euro, en kreeg een voorwaardelijke intrekking van onbepeelde tijd van het recht om in Denemarken met zware voertuigen te rijden.