Clicky


Nederland en Duitsland ondertekenen convenant voor gebruik LZV

Nederland en Duitsland ondertekenen convenant voor gebruik LZV
24-09-2021 11:28 | Transport | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - [update 13:55 uur] Bedrijven kunnen hun goederen voortaan met een Langere en Zwaardere Vrachtwagencombinatie (LZV) exporteren naar Duitsland. Minister Visser (Infrastructuur en Waterstaat) heeft met haar Duitse collega Scheuer een convenant ondertekend waardoor LZV’s de grensovergang met Duitsland mogen passeren.

Een LZV mag in Nederland 60 ton zwaar zijn en kan daarmee meer vracht vervoeren dan een gewone vrachtwagencombinatie, waar een limiet van 50 ton voor geldt. Omdat het brandstofverbruik nauwelijks stijgt, kan een LZV tot 30 procent aan brandstof besparen. Daarnaast hoeven er minder vrachtwagens de weg op om dezelfde hoeveelheid goederen te vervoeren. In Nederland rijden ongeveer 3.000 LZV’s op de weg.

Europese regelgeving schrijft voor dat lidstaten LZV’s mogen toelaten op de wegen in hun eigen land, maar voor grensoverschrijdend verkeer moet landen onderling afspraken maken. Met de ondertekening van een convenant is dat nu geregeld tussen Nederland en Duitsland.

Minister Visser: "Dit is een mijlpaal voor vervoerders. Duitsland is voor Nederland een belangrijk exportland. Met gebruik van LZV’s kunnen vervoerders hun vracht efficiënter naar Duitsland brengen. Het draagt bovendien bij aan minder CO2-uitstoot."

Ambro Smit, beleidssecretaris bij TLN: "Dit is een hele langlopende lobby geweest en een heel belangrijk succes. Het kan het een positieve werking op de besluitvorming van andere landen. We voeren al gesprekken met de Denen en Tsjechen om ook daar grensoverschrijdend vervoer mogelijk te maken. De volgende stap is dat we een soortgelijk convenant tekenen met die landen, zodat we met Nederlandse LZV’s door Duitsland ook naar Denenmarken en Tsjechië kunnen rijden. Bovendien willen we de onderlinge regels harmoniseren en gelijktrekken, zodat in verschillende landen dezelfde eisen en regels gelden."