Clicky

 
Transport Online - Duitse politie zet 'action cams' in om gebruik smartphone door vrachtwagenchauffeurs te detecteren [+foto's]

Duitse politie zet 'action cams' in om gebruik smartphone door vrachtwagenchauffeurs te detecteren

Duitse politie zet 'action cams' in om gebruik smartphone door vrachtwagenchauffeurs te detecteren [+foto's]
23-09-2021 17:03 | Buitenland | auteur Redactie

ROTENBURG - Met nieuwe, technische apparatuur heeft de Duitse politie de afgelopen dagen de cabines van vrachtwagens op de Duitse A1 onder de loep genomen. Ze gebruikten zogenaamde action cams om schendingen van mobiele telefoons te detecteren.

Ongevallen aan het einde van een file, vaak veroorzaakt door het kijken naar de smartphone, zijn al langer een probleem op de Duitse snelwegen. De kleine camera's van de politie zijn gemonteerd op het dak van een VW-bus en stellen de politie in staat om de chauffeurs in de gaten te houden tijdens het rijden vanuit een verhoogd gezichtspunt. Op deze manier kan het gebruik van elektronische media tijdens het rijden zonder enige twijfel worden gedetecteerd en worden vastgelegd.

Een bijzonder voorbeeld laat zien dat de nieuwe apparatuur niet alleen de politie ten goede komt, maar ook de chauffeurs. Tijdens een controle op de A1 merkten de agenten de chauffeur van een trekker oplegger combinatie op. Hij hield zijn hand verraderlijk dicht bij zijn oor terwijl hij reed. De man deed alsof hij aan het telefoneren was.

Tijdens de controle was de chauffeur echter van geen kwaad bewust. Hij had net een koekje gegeten, vertelde hij de politie. Op de monitoringtablet was dat al snel duidelijk. Op de opnames was te zien dat de chauffeur van de vrachtwagen alleen iets aan zijn honger deed. Hij mocht weer vrolijk verder rijden.

Terugkijkend op de controleweek constateerde de politie tal van overtredingen. In 97 gevallen zagen agenten dat de chauffeur een mobiele telefoon of andere media had gebruikt die tijdens het rijden de aandacht afleidde van de eigenlijke rit.

Net als bij eerdere controleacties bleek ook dit keer dat het vooral mannen waren die de verordening overtraden. Ze werden 88 keer gepakt, vrouwen 21 keer.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,111
Diesel1,731

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions