Clicky


NS gaat niet op eisen vakbonden in, acties worden voorbereid

NS gaat niet op eisen vakbonden in, acties worden voorbereid
16-09-2021 19:17 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

UTRECHT - De vakbonden bereiden stakingen voor bij Nederlandse Spoorwegen (NS). In eerste instantie zullen de acties alleen de internationale treinen naar Brussel raken en de service op de stations, zeggen ze. Als de spoorvervoerder dan nog niet op de eisen van FNV en VVMC ingaat dan willen de bonden ook stakingen opzetten bij de rest van het NS-personeel en dat van hogesnelheidstrein Thalys.

Wanneer er precies wordt gestaakt en wat dan de impact is, willen de bonden nog niet zeggen. Dan zou het verrassingseffect eraf zijn. Wel geven ze aan dat ze reizigers tijdig zullen informeren. De NS laat weten "teleurgesteld" te zijn door de aankondiging. Het bedrijf wil komende dagen in gesprek blijven met de bonden en zal ook met meer informatie komen voor reizigers zodra duidelijk is wat de acties precies inhouden.

FNV en VVMC verstuurden onlangs al meerdere ultimatums naar de NS, maar daarop gaf de onderneming volgens hen geen bevredigend antwoord. De ultimatums gingen specifiek om de delen van het personeel waar als eerste zal worden gestaakt. Maar volgens FNV-bestuurder Henri Janssen gaat het om zulke belangrijke zaken bij het bedrijf dat er uiteindelijk ook breder actiegevoerd zou kunnen worden, bijvoorbeeld bij het rijdend personeel.

Bij NS Internationaal en Thalys willen de bonden een beter bod voor een verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor conducteurs. Een eindbod waarin onder andere meer loon werd beloofd, stemden de leden van bonden eerder in meerderheid weg.

Daarnaast leeft er bij het personeel onvrede over de wijze waarop de NS de herinrichting van de service op de stations invult. Het zou daardoor steeds moeilijker worden om de veiligheid en de service naar de reizigers te garanderen. Ook zou het lastiger worden voor servicemedewerkers om onder goede arbeidsomstandigheden hun werk te doen.

Het vervoersbedrijf is zwaar getroffen door de coronacrisis. Vorige maand schreef de NS over de eerste helft van dit jaar nog een miljoenenverlies in de boeken. Het aantal reizigers was volgens het bedrijf nog altijd veel lager dan voor de pandemie. De NS vervoerde slechts 35 procent van het aantal passagiers ten opzichte van voor de uitbraak van het virus.