Clicky


FNV eist maatregelen ultrafijnstof voor Schipholpersoneel

FNV eist maatregelen ultrafijnstof voor Schipholpersoneel
15-09-2021 15:47 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT/SCHIPHOL - Werkgevers op Schiphol kunnen nu niet anders meer dan zo snel mogelijk maatregelen nemen om de werknemers te beschermen tegen de blootstelling aan ultrafijnstof. Dat zegt de FNV naar aanleiding van een rapport van de Gezondheidsraad.

Daarin stelt de raad dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van ultrafijnstof terug te dringen en te zorgen dat mensen er minder aan worden blootgesteld. De raad adviseert in haar rapport over te nemen maatregelen en noemt daarbij uitdrukkelijk de luchtvaart en Schiphol.

De FNV vraagt al veel langer om niet alleen onderzoek ‘rondom Schiphol’ te doen naar de gevolgen van blootstelling aan ultrafijne deeltjes, maar ook bij de werknemers op Schiphol zelf. Ook worden werknemers op de luchthaven onvoldoende voorgelicht over de risico’s, en onvoldoende beschermd tegen deze deeltjes.

Vicevoorzitter Kitty Jong: "Deze werknemers staan in de vuurlinie en hebben te maken met alle soorten van blootstelling: langdurige blootstelling, maar ook kortdurende piekbelasting bij startende en aankomend vliegverkeer en dat jaren achtereen. Wat doet Schiphol zelf aan dit probleem? Die vraag wordt nu al jarenlang onder het tapijt geveegd. Dat kan niet langer."

Kortdurende blootstelling aan ultrafijnstof heeft nadelige effecten op het hart- en vaatstelsel en op de luchtwegen, zoals veranderingen in het hartritme en astma-aanvallen. De resultaten van een onderzoek dat het RIVM samen met andere onderzoeksinstellingen uitvoerde naar kortdurende blootstelling aan ultrafijnstof afkomstig van vliegverkeer rondom Schiphol wijzen ook in die richting.

Langdurige blootstelling aan ultrafijnstof kan luchtwegaandoeningen, zoals astma en COPD, en hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk, hartfalen en infarcten, veroorzaken en de ontwikkeling van de foetus remmen. 

Ultrafijnstof bestaat uit deeltjes die kleiner zijn dan 0,1 micrometer, oftewel een tienduizendste van een millimeter. De zeer kleine deeltjes dringen diep door in de longen en beschadigen vitale organen zoals het hart en de vaten.