Clicky

 
Transport Online - Poetin wil reguliere containerscheepvaart via Noordpoolroute

Poetin wil reguliere containerscheepvaart via Noordpoolroute

Poetin wil reguliere containerscheepvaart via Noordpoolroute
03-09-2021 12:28 | Algemeen | auteur ANP/RTR

VLADIVOSTOK - De Russische president Vladimir Poetin wil dat vanaf volgend jaar reguliere containerscheepvaart komt via de Noordelijke IJszee tussen Azië en Europa. Door de opwarming van de aarde wordt die Noordpoolroute steeds beter toegankelijk voor de scheepvaart.

Poetin zei op een economisch forum in de oostelijke havenstad Vladivostok dat de vaarroute via de Noordpool veel vaker gebruikt zou moeten worden door containerschepen die varen naar bijvoorbeeld Sint-Petersburg in het westen van het land. Die route tussen Azië en Europa is aanzienlijk korter dan via het Suezkanaal of rond Afrika, maar wordt nog maar weinig gebruikt. Rusland zet geregeld nucleaire ijsbrekers in om de vaarroute open te houden.

Volgens Poetin zal Rusland geen beperkingen opleggen aan andere landen om van de route gebruik te maken. De Verenigde Staten hebben Rusland ervan beticht dat buitenlandse schepen om toestemming moeten vragen om via het Arctisch gebied te mogen varen. Ook zou Rusland eisen dat Russische loodsen aan boord gaan. Als die eisen niet ingewilligd worden zou met geweld worden gedreigd door de Russen, aldus de Amerikanen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden