Clicky


Nederlandse vrachtwagen met boomstammen gekanteld in Duitse Ratingen

Nederlandse vrachtwagen met boomstammen gekanteld in Duitse Ratingen [+foto's]
02-09-2021 10:29 | Ongevallen | auteur Redactie | Esther van der Wal

RATINGEN - [update 13:48 uur] Een Nederlandse vrachtwagen, geladen met 35 ton boomstammen, is woensdagavond rond 19:23 uur door nog onbekende oorzaak op een bosweg nabij het spoor in het Duitse Ratingen gekanteld en in een aangrenzende sloot terechtgekomen. Dat meldt de Duitse politie donderdag. De chauffeur raakte bij het ongeval gewond en is na verzorging door de ambulancemedewerkers naar het ziekenhuis vervoerd.

 

De brandweer sneed eerst alle stroomtoevoer van de vrachtwagen door omdat er brandstof en hydraulische olie uit de vrachtwagen lekte. Hierdoor kon voorkomen worden dat het voertuig in brand zou vliegen. Vervolgens zijn de brandstoftanks van de vrachtwagen leeggepompt om te voorkomen dat er, ook in het kader van de latere berging, nog meer milieubelastende stoffen in de grond en de sloot terecht zouden komen.

De smalle toegangswegen en het invallen van de duisternis vormden een grote uitdaging voor de hulpdiensten.

De berging van het beschadigde voertuig kon pas donderdagochtend bij daglicht beginnen. Omdat de voorzienbare complexe reddingswerkzaamheden nabij het spoor zullen plaatsvinden, werd ook een calamiteitenmanager van Deutsche Bahn ingeschakeld om mogelijke effecten op het spoorvervoer in een vroeg stadium te beoordelen. 

De boomstammen zijn overgeladen op een andere vrachtwagen. De combinatie is vervolgens op een dieplader gezet van een Nederlands bergingsbedrijf en naar Nederland afgevoerd.

Er zijn geen watervervuilende stoffen in de onder de beschadigde vrachtwagen stromende beek terechtgekomen.

Een medewerker van het waterschap en de calamiteitenbeheerder van het spoor waren ter plaatse.