Clicky

 
Transport Online - Waarde goederenimport uit Groot-Brittannië veertien procent hoger

Waarde goederenimport uit Groot-Brittannië veertien procent hoger

Waarde goederenimport uit Groot-Brittannië veertien procent hoger
02-09-2021 09:37 | Cijfers | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - In het eerste halfjaar van 2021 was de importwaarde van de Nederlandse goederenhandel uit Groot-Brittannië 11,3 miljard euro. Dat is 14 procent meer dan een jaar eerder. De waarde van de totale goederenimport groeide met 17 procent, waardoor het importaandeel uit Groot-Brittannië licht daalde naar 4,6 procent. Dit blijkt uit de voorlopige cijfers van het CBS over de internationale goederenhandel.

De import uit Groot-Brittannië ligt nog niet op het niveau van 2019, toen corona en lagere olieprijzen nog geen rol speelden. Daarnaast heeft de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie en daarmee nieuwe handelsvoorwaarden tussen deze regio’s die per 1 januari 2021 van kracht waren, de handelsstromen veranderd. Hierdoor is vergelijking tussen de verschillende perioden lastig. Sterk fluctuerende prijzen van olie en gas beïnvloedden bovendien het aandeel van olie en gas in de totale importwaarde. In het eerste halfjaar van 2021 was dit aandeel 29 procent. Twee jaar geleden was het aandeel van deze producten nog 41 procent.

Meer goederen uit Azië via Groot-Brittannië naar Nederland

De gewijzigde handelsrelatie tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië heeft er mogelijk toe geleid dat bestaande goederenstromen anders zijn gaan lopen. Goederen zoals computers en kleding, veelal geproduceerd in Azië, gaan sinds het begin van dit jaar ook rechtstreeks vanuit Azië naar Groot-Brittannië. Vroeger gingen ze vaak via Nederland. Zulke goederen importeert Nederland nu ook meer uit Groot-Brittannië. Daarnaast is de import van (medische) instrumenten en apparaten en kunststof fors gegroeid, met respectievelijk 210 miljoen euro en 179 miljoen euro..

In het eerste halfjaar van 2021 was de waarde van de import van olie en gas uit Groot-Brittannië 113 miljoen euro hoger dan een jaar eerder. Deze hogere import is uitsluitend het gevolg van fors hogere inkoopprijzen. Het importvolume van ruwe aardolie was in deze periode namelijk 9 procent kleiner dan een jaar eerder. In totaal kwam vrijwel evenveel ruwe aardolie ons land binnen als in 2020 (-2 procent). Het importvolume van geraffineerde brandstoffen zoals benzine en diesel, afkomstig uit Groot-Brittannië, was wel vele tientallen procenten kleiner dan in dezelfde periode van 2020.

Minder geneesmiddelen uit Groot-Brittannië

Hoewel de Nederlandse import van geneesmiddelen in de eerste helft van 2021 met 4 procent toenam, werd uit Groot-Brittannië voor 361 miljoen euro (58 procent) minder geneesmiddelen geïmporteerd. Ook was de import van chips en halfgeleiders een stuk lager. Van goederen die afhankelijk zijn van een snelle logistieke afhandeling zoals groenten en fruit en vlees daalde de import met respectievelijk 59 procent en 61 procent.

Goederenimport EU uit Groot-Brittannië 21 procent minder waard

In de eerste vijf maanden van 2021 haalden de 27 EU-lidstaten voor 54 miljard euro goederen (inclusief doorvoer) uit Groot-Brittannië. Dat is 21 procent minder dan een jaar eerder. De import van olieproducten kromp, ondanks hogere afzetprijzen, met 38 procent.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden