Clicky


DAKOSY en dbh digitaliseren het vrijgaveproces voor Duitse havens onder de naam 'German Ports'

DAKOSY en dbh digitaliseren het vrijgaveproces voor Duitse havens onder de naam 'German Ports'
01-09-2021 11:31 | Buitenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

HAMBURG/BREMEN - Een Duitse gezamenlijke oplossing voor het gedigitaliseerde vrijgaveproces van importcontainers wordt ontwikkeld door de dienstverleners DAKOSY AG, Hamburg, en dbh Logistics IT AG, Bremen, die beiden gespecialiseerd zijn in havensystemen. Tegen het einde van het jaar zullen de eerste rederijen en expediteurs worden aangesloten op het platform, dat voortaan onder het label "German Ports" op de markt zal worden gebracht.

DAKOSY en dbh hebben de basis gelegd voor het standaardiseren en digitaliseren van het vrijgaveproces voor importcontainers in de Duitse zeehavens Hamburg, Bremerhaven, Bremen en Wilhelmshaven. De applicatie biedt meerdere opties voor het releaseproces, waardoor gebruikers keuzes hebben in technologie en processen.

DAKOSY en dbh stellen nu voor het eerst blockchaintechnologie beschikbaar aan hun gebruikers. De geschiktheid en bruikbaarheid van Blockchain voor het releaseproces is al bevestigd als onderdeel van het IHATEC-onderzoeksproject ROboB. Een andere stimulans voor de snelle uitvoering van dit project is de grote belangstelling van vervoerders voor het digitaliseren van het vrijgaveproces.

Voor vervoerders, expediteurs, transportbedrijven en terminals is het eenvoudig om met het nieuwe proces aan de slag te gaan. Dirk Gladiator, geautoriseerde functionaris van DAKOSY, legt uit: "Onze oplossing voor het gedigitaliseerde vrijgaveproces is gebaseerd op bestaande platforms en processen die al op grote schaal worden gebruikt door de belanghebbenden in Duitse zeehavens."

De applicatie zal beschikbaar zijn in zowel de Hamburg- als Bremen Port Community Systems. In Hamburg wordt dit geïntegreerd in het Import Message Platform (IMP) en in de havens van Bremen en Wilhelmshaven als onderdeel van het Business Integration Platform (BIP).

Vrijgaveopdrachten worden tot nu toe over het algemeen niet digitaal gecommuniceerd, maar op de traditionele manier tussen partijen uitgewisseld via fax, e-mail of telefoon.

Met het gebruik van de gevestigde IMP- en BIP-platforms en de optionele toevoeging van blockchain is nu voldaan aan de strenge eisen voor toegangsautorisaties en beveiligde IT-processen. Vrijgave is een gevoelig proces, aangezien de vrijgaveopdracht de houder het recht geeft om de container, die vaak goederen van aanzienlijke waarde bevat, vrij te geven.