Clicky

 
Transport Online - Politie wil herkenbare kentekenfoto's gebruiken voor opsporing

Politie wil herkenbare kentekenfoto's gebruiken voor opsporing

Politie wil herkenbare kentekenfoto's gebruiken voor opsporing
31-08-2021 11:57 | Weer en Verkeer | auteur ANP

UTRECHT - De politie wil dat het mogelijk wordt om herkenbare foto's van bestuurders of bijrijders, gemaakt door specialistische camera's voor automatische nummerplaatherkenning, te gebruiken bij het opsporen van verdachten van ernstige misdrijven. Dit bevestigt een woordvoerster van de politie na berichtgeving van NRC.

Mensen op de beelden gemaakt door ANPR-camera's mogen wettelijk niet herkenbaar zijn. Zij worden onherkenbaar gemaakt door de foto deels te vervagen. De politie wil dat het bij verdenkingen van misdrijven zoals moord of doodslag wel mogelijk wordt om de ongeblurde en dus herkenbare foto's te zien. "Dit voorkomt het inzetten van andere middelen waardoor we meer privacygevoelige gegevens van onschuldige burgers moeten opvragen", zegt een woordvoerster van de politie. Als voorbeeld noemt ze het opvragen van gegevens van telefoonmasten.

Sinds 2019 mogen de camerabeelden 28 dagen worden bewaard. De politie mag deze beelden opvragen, maar wel onder strenge voorwaarden. Deze betreffende wet is drie jaar geldig. Later dit jaar wordt besloten hoe er verder om wordt gegaan met de automatische nummerplaatherkenning.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden