Clicky


Gastcolumn: Zo zet je transport strategisch in voor meer bedrijfssucces

Gastcolumn: Zo zet je transport strategisch in voor meer bedrijfssucces
23-08-2021 13:42 | Columns | auteur Redactie | Eric Geerts

De internationale transportmarkt heeft het zwaar. E-commerce is in een snel tempo gegroeid en heeft de toch al krappe capaciteit verder onder druk gezet, waarbij elk bijkomend incident voor congestie en vertraging kan zorgen. Ondertussen rijzen als gevolg van de sterke vraag de prijzen voor containervervoer ook nog eens de pan uit. Kortom, het lijkt niet aantrekkelijk om strategisch in te zetten op transport. Niets is minder waar.

Noodzakelijk kwaad of strategisch middel?

Vervoer van grondstoffen en eindproducten wordt vaak gezien als noodzakelijk kwaad. Hier verdien je immers geen geld mee, net als met de financiële administratie of het personeelsmanagement. Transport is echter wel bepalend voor het succes van je business, blijkt uit recent onderzoek. Er bestaat een verband tussen de mate waarin bedrijven financieel presteren en de mate waarin het hoger management het strategisch belang van transport inziet. Bedrijven die transport als competitief wapen gebruiken, mogen zichzelf onder de toppresteerders binnen de sector scharen. Ziet het management transport als noodzakelijk kwaad? Dan slaagt het bedrijf er niet in om financiële topprestaties te leveren.

Drie lessen van toppresteerders

Er valt dus veel te leren van toppresteerders die het strategisch belang van transport inzien. Ik neem je mee in hun drijfveren en strategische keuzes.

1. Houd je blik extern gericht

Transport draagt indirect bij aan je dienstverlening richting klanten. Daarom is het belangrijk om een externe focus te hebben bij het nemen van beslissingen over transportmanagement. Leg de nadruk op het verhogen van de transportwaarde door hoogwaardige diensten te leveren, in plaats van je blind te staren op het verlagen van de kosten per levering. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig melden van vertragingen, proactief op zoek gaan naar alternatieven in het geval van vertraging of de voorraad van de klant in het oog houden. Zo is transport absoluut meer dan een noodzakelijk kwaad.

2. Neem een early adopterrol aan

De transportmarkt is onderhevig aan verandering en het is belangrijk om hierop in te spelen, ondanks dat transport niet je core business is. Hoe beter je inspeelt op trends, hoe beter je financiële prestaties zijn. Met name investeren in technologie is een succesvolle manier om in te spelen op veranderingen. Dit hangt nauw samen met automatisering en het verhogen van de transportwaarde. Het onderzoek laat zien de early adopters financieel stukken beter presteren dan bedrijven die achterblijven. Zorg dat je strategie is ingericht op het aannemen van een early adopterrol wat betreft de implementatie van nieuwe technologieën.

3. Verhoog de efficiëntie

Efficiënt transportmanagement is belangrijk om hoogwaardige diensten te kunnen leveren aan klanten. Dit realiseer je door in te zetten op verhoogde zichtbaarheid van vracht en betere communicatie met vervoerders. Werk met oplossingen waarmee je vracht realtime kunt volgen, zodat je precies weet wat de status van een zending is en hierop kunt acteren. Door goede communicatie met de vervoerder voorkom je dat er onnodige vertragingen ontstaan en klanten langer op een levering moeten wachten. Verhoogde efficiëntie van transport is ook een oplossing voor het capaciteitsprobleem in de sector. Hoe efficiënter je immers werkt, hoe beter je capaciteiten benut en hoe minder last je hebt van tekorten. Bovendien verlaagt het de CO2-afdruk.

Deze lessen van toppresteerders laten zien dat het loont om strategisch in te zetten op transport. Bekijk je huidige aanpak kritisch en bedenk met welke kleine aanpassingen je al een groot verschil kunt maken. En vergeet niet: zet altijd de dienstverlening richting klanten centraal.

Auteur: Eric Geerts, directeur product management, TMS, carrier connectivity and ports bij Descartes


Zelf als (transport)ondernemer een keer een gastcolumn schrijven? Dat kan, neemt u daarvoor contact op met redactie@transport-online.nl en vermeldt dat u graag meer informatie wilt over het schrijven van een gastcolumn.