Clicky


Transportvliegtuig uit Kabul met 35 Nederlandse evacués geland op Schiphol

Transportvliegtuig uit Kabul met 35 Nederlandse evacués geland op Schiphol
18-08-2021 23:21 | Algemeen | auteur ANP

SCHIPHOL - Een transportvliegtuig met 35 Nederlandse evacués uit Afghanistan is woensdagavond rond 23.00 uur geland op Schiphol. Het toestel vertrok eerder op de dag uit de Afghaanse hoofdstad Kabul en maakte onderweg een tussenstop in Tbilisi, de hoofdstad van Georgië.

Het toestel, een C-17, wordt gebruikt door verschillende NAVO-landen. Het vliegtuig werd in eerste instantie rond 21.15 uur verwacht, maar de vlucht liep vertraging op. Behalve de Nederlanders waren ook zestien mensen met een Belgisch paspoort, twee met een Duits paspoort en twee met een Brits paspoort aan boord. Deze mensen zijn uit Afghanistan gehaald nu de radicaalislamitische Taliban de macht hebben gegrepen.

Woensdagochtend werd bekend dat de eerste Nederlanders waren weggehaald uit het land. Ongeveer tien van hen konden met onder meer een Duitse vlucht vertrekken. Frankrijk meldde dat vier Nederlanders met een Franse vlucht Kabul hadden verlaten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er inmiddels zo'n vijftig Nederlanders teruggehaald uit Afghanistan.

Dinsdagavond kwam een door Nederland gestuurd vliegtuig aan in Kabul, maar het lukte niet om Nederlanders aan boord te krijgen. Er zou te weinig tijd zijn geweest en de Amerikanen lieten geen Afghanen toe op de luchthaven, waardoor bijvoorbeeld tolken en hun gezinnen niet bij het vliegtuig konden komen. Het toestel moest na een half uur weer vertrekken. Een vliegtuig dat maandagavond was gestuurd kreeg geen toestemming om te landen.

Eerder op woensdag arriveerde een vervangend Nederlands ambassadeteam op de luchthaven van Kabul. Het gaat om de ambassadeur, een consulair noodteam en 62 militairen voor bescherming. De groep moet op het vliegveld evacuaties naar Nederland mogelijk gaan maken. Het Nederlandse ambassadepersoneel vertrok maandag halsoverkop uit de Afghaanse hoofdstad wegens dreigend gevaar. Of het toestel dat de nieuwe ambassadeploeg afzette evacués meeneemt bij vertrek vanuit Kabul, is nog niet duidelijk.