Clicky


Vliegveld Kabul heropend, evacuatievluchten weer mogelijk

Vliegveld Kabul heropend, evacuatievluchten weer mogelijk
16-08-2021 22:45 | Buitenland | auteur ANP

KABUL - [update 23:30 uur] Na een urenlange onderbreking is het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad Kabul heropend, waardoor de evacuatievluchten kunnen worden hervat voor buitenlanders en voormalige Afghaanse medewerkers.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie landde al een C-17 met Amerikaanse militairen en dat spoedig zou worden gevolgd door een tweede transportvliegtuig. Eerder meldde de Amerikaanse zender NBC dat een transportvliegtuig was geland, en zag daarmee de hervatting van de evacuatievluchten en de aankomst van troepen die moeten helpen bij de operatie.

Volgens het Duitse persbureau DPA landde ook een toestel van de Duitse strijdkrachten om mensen te evacueren. Het is de bedoeling dat de A400M de geëvacueerde passagiers naar de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent brengt. Daar kunnen de mensen een lijnvlucht nemen.

Eerder maandag moesten alle vluchten worden stopgezet omdat duizenden Afghanen het luchthaventerrein waren binnengedrongen. Zij wilden mee in een van de vertrekkende vliegtuigen, omdat zij voor hun leven vrezen nu de radicaalislamitische beweging Taliban de macht over het land heeft heroverd. Er speelden zich chaotische scènes af, waarbij ook doden vielen.