Clicky


Groot onderhoud Van Kinsbergenbrug start dit najaar

Groot onderhoud Van Kinsbergenbrug start dit najaar
16-08-2021 16:49 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

DEN HELDER - Civieltechnisch bedrijf Griekspoor begint dit najaar met de grootschalige renovatie van de Van Kinsbergenbrug, in de haven van Den Helder. Uit diverse onderzoeken en inspecties is gebleken dat de brug toe is aan groot onderhoud.

Het doel is de brug grootschalig te renoveren zodat deze de komende 15 jaar vrij is van groot onderhoud. Voor het uitvoeren van de renovatiewerkzaamheden wordt de brug gedurende een aantal weken gestremd. De werkzaamheden bestaan uit het vervangen van het houten rijdek en het vervangen en waterdicht maken van de voegovergangen tussen de betonnen dekken, pijlers en landhoofden.

Diverse onderdelen worden gedemonteerd en in de werkplaats van Griekspoor gerenoveerd dan wel vervangen. De brug zal vanaf 25 oktober 2021 tot medio december 2021 gestremd worden voor verkeer. Ingenieur Thijs Baalbergen, projectcoördinator, licht de keuze voor deze datum toe: “Na de drukke zomer en de herfstvakantie rijdt er minder verkeer van en naar Texel. Hierdoor zullen minder mensen last ondervinden van de werkzaamheden.”

Tijdelijke brug voor fietsers en voetgangers

Fietsers en voetgangers worden omgeleid via een tijdelijke pontonbrug. Deze pontonbrug is geopend op maandag tot en met vrijdag van 06.00- 20.00 uur. Na 20.00 uur ’s avonds en in het weekend worden fietsers en voetgangers omgeleid via Het Nieuwe Diep, Hoofdgracht, Weststraat en Binnenhaven. Voor automobilisten wordt een omleidingsroute ingesteld via de N250, Weststraat en Het Nieuwe Diep.

Omrijden voor gemotoriseerd verkeer

De Kinsbergenbrug wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Verkeer wordt omgeleid via de N250 (Binnenhaven), Weststraat en Het Nieuwe Diep

Beperkingen voor de scheepvaart

Het vaarverkeer zal tijdens de gehele renovatie volledig worden gestremd. Bedrijven gelegen aan de Noordzijde van de brug kunnen 24 uur voor gewenste doorvaart een passage aanvragen bij de havenmeester van Port of Den Helder.

Toegangsweg

De brug is een belangrijke toegangsweg naar het marinecomplex en de diverse bedrijven in de haven van Den Helder. “Het is daarom van groot belang dat we de werkzaamheden binnen de stremmingsperiode uitvoeren en dat de werkzaamheden niet uitlopen”, vult Baalbergen aan. “En we doen er alles aan om de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk te beperken.”

Over de brug

De Van Kinsbergenbrug in 1960/1961 gebouwd en op 18-05-1961 officieel in gebruik genomen. De brug is vernoemd naar Jonkheer Jan Hendrik van Kinsbergen, (1735 – 1819), een Nederlandse zeeofficier. De betonnen brug is een ophaalbrug en heeft een beweegbaar deel met houten dek en stalen onderdelen. De brug wordt bediend vanuit het havenkantoor in beheer van de Port of Den Helder.