Clicky


Zeepiraterij op laagste niveau in bijna dertig jaar

Zeepiraterij op laagste niveau in bijna dertig jaar
12-07-2021 10:43 | Piraterij | auteur ANP/DPA

LONDEN - Het aantal aanvallen door zeepiraten is in de eerste helft van dit jaar gedaald naar het laagste niveau sinds 1994. Er waren in totaal 68 incidenten, meldt het Internationale Maritieme Bureau (IMB) op basis van nieuwe data. In dezelfde periode een jaar eerder werden 98 aanvallen geregistreerd.

In de eerste zes maanden van dit jaar betraden piraten in totaal 61 schepen. Vier schepen werden aangevallen, twee werden beschoten en één werd gekaapt. Ondanks dat de cijfers zijn verbeterd, bestaan er volgens het IMD nog wel steeds plekken waar veel piraterij voorkomt.

32 procent van de incidenten vond plaats in de Golf van Guinee in West-Afrika. Dat blijft volgens het IMB het gevaarlijkste gebied voor de scheepvaart. Daar werden ook vijftig bemanningsleden ontvoerd en viel er een dode. Elders in de wereld vonden geen ontvoeringen en sterfgevallen plaats.

Het IMB, onderdeel van de Internationale Kamer van Koophandel in Londen, is het centrale meldpunt voor misdrijven door zeepiraten en gewapende overvallen.