Clicky


Eerste serie 3D geprinte bolders in Rotterdamse haven

Eerste serie 3D geprinte bolders in Rotterdamse haven
09-07-2021 16:11 | Haven Nieuws | auteur Redactie

ROTTERDAM - Vandaag, vrijdag 9 juli, plaatste Havenbedrijf Rotterdam 's werelds eerste 3D geprinte stalen bolders op de nieuwe kade in de Sleepboothaven op Rotterdam Heijplaat. De zes bolders maken onderdeel uit van een serie van twaalf 3D geprinte bolders die Havenbedrijf en RAMLAB samen hebben ontwikkeld.

Het 3D printen van bolders is onderdeel van het infra-innovatieprogramma waarmee het Havenbedrijf door wetenschappelijk onderzoek, innovatie en digitalisering de aanleg en gebruik van havenmeubilair wil verbeteren en verduurzamen.

Geprinte bolder

Traditionele bolders worden sinds jaar en dag gemaakt volgens een vast ontwerp van gietstaal. Door 3D printtechnologie toe te passen, kunnen bolders niet alleen sneller gemaakt worden, maar ook dichterbij de locatie waar ze worden geplaatst, wat bijdraagt aan een duurzamere productie. Uit de resultaten van een externe testbank blijkt dat de bolders minstens dezelfde kwaliteit hebben als de stalen bolders. Op termijn zal ook de oorspronkelijke vorm van de bolder verder ontwikkeld worden, met als doel de bolders in de toekomst nog sterker, goedkoper en duurzamer te maken.

Sleepboothaven

De elf 3D geprinte bolders worden in de Sleepboothaven op de nieuwe kade geplaatst en gebruikt om schepen voor Broekman Project Services te laten aan- en afmeren. De Sleepboothaven ligt vlakbij RDM Rotterdam op Rotterdam Heijplaats, de broedplaats voor de innovatieve maakindustrie, waar scholieren, bedrijfsleven en wetenschap samen bouwen aan de haven van morgen.

De kade van Sleepboothaven was aan vervanging toe. Bij het opknappen ervan, worden diverse innovatieve, duurzame bouwconcepten toegepast. Zo is bij de afwerking van de kademuur gebruik gemaakt van afsluitende prefab beton-elementen die zonder bouwkuip zijn aangebracht. Hierdoor is de bouwtijd verkort en hebben omliggende bedrijven minder overlast van de werkzaamheden gehad.

RAMLAB

Havenbedrijf Rotterdam en RAMLAB hebben samen de bolders ontwikkeld. Het printen ervan vindt plaats bij RAMLAB op het RDM terrein. De techniek die wordt gebruikt heet Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM) en bestaat uit het gerobotiseerd lassen van lagen op elkaar waardoor een 3D vorm gemaakt kan worden.

”3D printen maakt het mogelijk onderdelen lokaal en on demand te produceren. Zo produceerde RAMLAB in 2017 de eerste 3D geprinte en gecertificeerde scheepsschroef. Dit jaar printen we de eerste bolders; een mooie testcase om te laten zien dat je kleine series relatief snel kunt produceren als je het vergelijkt met het gieten en importeren van de onderdelen uit China”, aldus Vincent Wegener, managing director van RAMLAB.

Toekomst 3D printen in de haven

Het 3D printen is niet meer weg te denken uit een aantal sectoren, waaronder de bouw, omdat deze techniek de potentie heeft betaalbaarder, sneller, duurzamer en vormvrijer te kunnen bouwen. Het toepassen van deze technologie op de bolder wordt door het Havenbedrijf Rotterdam gezien als een eerste stap om kennis en ervaring op te doen met de mogelijkheden die deze technologie biedt.

De volgende stap is het onderzoeken van de mogelijkheden die 3D printing biedt voor de waterbouwsector. Daarbij kan gedacht worden aan de ontwikkeling van een systeem dat op locatie 3D kan printen. Dat zou reparaties aan nautische objecten zoals bolders en meerpalen op locatie mogelijk maken.

“Samen met andere partijen die hier in de haven gevestigd zijn, ontwikkelen en testen we de mogelijkheden van nieuwe technologieën. Zo ontstaat er een broedplaats voor innovatie en onderzoek, waarin we samen bouwen aan de haven van morgen”, aldus Joppe Burgers, Project Engineer van het Havenbedrijf Rotterdam.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE