Clicky


EKI levert Nederlands eerste walstroom op zonne-energie in Nijmeegse kanaalhavens

EKI levert Nederlands eerste walstroom op zonne-energie in Nijmeegse kanaalhavens
08-07-2021 13:32 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

NIJMEGEN - Op 7 juli heeft burgermeester Bruls het volledig duurzame bedrijfspand van EKI geopend, inclusief zonnepark en walstroom. In de Nijmeegse Kanaalhavens wordt de slogan ‘Old city, young vibe’ in de praktijk gebracht. EKI/De Papierfabriek opent een zonnepark en is de eerste in Nederland die daarmee laadpalen voor schepen voorziet van groene stroom. Een andere bijzonderheid: via energieleverancier Van de Bron kan iedereen in Nederland de groene stroom selecteren van de voormalige papierfabriek. Voor de naastgelegen woonwijk Hees is zelfs een speciaal tarief geregeld. Een voorbeeld van creatief, innovatief en duurzaam ondernemerschap.

Onder tromgeroffel van twee bijzonder uitgedoste steltlopers maakte de burgemeester zijn entree. Door een hendel op een groot switchboard over te halen stelde hij symbolisch het zonnepark in werking en met een enorme stekker sloot hij de groene stroom aan op één van de laadpalen. Dat gebeurde in aanwezigheid van een bescheiden publiek, waaronder enkele oud-medewerkers van de voormalige Sappi papierfabriek. Burgemeester Bruls complimenteerde eigenaren Chantal Peters en Bart van der Tol met hun geweldige prestatie om zo’n gedateerd pand volledig te verduurzamen.

Industrieel erfgoed is gered

De oude Sappi papierfabriek, waar in de hoogtijdagen circa 800 mensen werkten, is nu een verduurzaamde ‘oude fabriek’. Deze historische locatie – 6,5 hectare groot – wordt nieuw leven ingeblazen met volop innovatie, creativiteit en duurzame energie.

20.000 m2 is voor EKI Rubber & Foam, één van de oudste familiebedrijven uit Nijmegen. EKI produceert standaard en maatwerk rubber- en foamproducten in eigen beheer en levert deze door heel Europa aan bouw, industrie en groothandel. Het bedrijf groeit enorm en hun site is afgelopen maart 2021 uitgeroepen tot beste B2B-website van Nederland, wat voor flink wat werkgelegenheid gaat zorgen.

Daarnaast is 40.000m2 voor Papierfabriek Nijmegen. Meerdere hallen die beschikbaar worden gesteld voor fotoshoots van topmerken, tv-programma’s, maar ook voor exclusieve initiatieven als het pop-up restaurant Proefdruk.

Wijk Hees profiteert mee

Eén van de doelstellingen was om het complex op allerlei vlakken te gaan verduurzamen. Met een gigantisch dakoppervlak wekt KIEN24 – de naam van het zonnepark – met bijna 10.000 panelen en een oppervlak van ca. 6 voetbalvelden genoeg duurzame energie op voor EKI en worden ook zo’n 800 huishoudens voorzien van hun groene stroom via leverancier Van de Bron.

Door bewust de keuze te maken om de stroom naar Van de Bron terug te leveren, is het voor bewoners uit de naastgelegen wijk Hees mogelijk stroom af te nemen van het zonnedak van de ‘buren’. Daar vroegen veel Nijmegenaren om. Heel Nederland kan overigens de groene stroom van de voormalige papierfabriek selecteren; voor Hees is een speciale prijs geregeld.

Walstroom voor betere luchtkwaliteit

Walstroom is een stroomvoorziening voor aan de wal gelegen schepen. De gemeente wil graag deze stroom in de kanaalhaven om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Net als auto’s en vrachtauto’s stoten ook schepen schadelijke stoffen uit. Niet alleen tijdens het varen, ook aan de wal als de generatoren aan boord aan staan. Walstroom zorgt ervoor dat de dieselgeneratoren uit kunnen en er geen schadelijke stoffen meer worden uitgestoten.

De gemeente heeft zelf al aan de publieke kades zoals de Waalkade en in de Waalhaven walstroom gerealiseerd. Ze ziet graag dat deze stroom ook op kades van bedrijven (zoals in de Kanaalhavens) beschikbaar komt. Daarom heeft de gemeente via een uitvraag opdracht verleend aan Ecotap om de laadpalen bij EKI te realiseren. Eerder ondersteunde de gemeente de realisatie van walstroom bij asfaltfabriek APN en op het nieuwe terrein van Derks GWW. De ondersteuning gebeurt mede uit het CLINSH-project (CLean INland SHipping) van het EU-LIFE-subsidieprogramma.

Alles duurzaam

De voormalige papierfabriek heeft niet alleen een gigantisch zonnepark. Het pand waarin EKI is gevestigd is daarnaast voorzien van tal van andere duurzaamheidsfacetten. Je kunt daarbij denken aan warmtepompen, pelletkachels, een nieuw geïsoleerd dak en LED-verlichting. Hierdoor is het verbouwde pand volledig klimaatpositief en heeft het een A++ energielabel.