Clicky


Geen bijtelling betalen? Registreer uw ritten!

Geen bijtelling betalen? Registreer uw ritten!
24-06-2021 11:22 | Overig | auteur Redactie

Dat de bijtelling flink kan oplopen is de gemiddelde bezitter van een lease auto of bedrijfswagen niet onbekend. Het huidige algemene bijtellingspercentage staat inmiddels al op 22 procent van de cataloguswaarde van het voertuig. Een flinke kostenpost voor vele particulieren.

Het betalen van bijtelling is echter niet altijd nodig! Rijdt u met uw lease auto of bedrijfswagen jaarlijks minder dan 500 privékilometers? Dan hoeft u geen bijtelling te betalen. 

In dit geval is het namelijk mogelijk om de ‘verklaring geen privégebruik auto’ aan te vragen. Deze verklaring zorgt ervoor dat u geen bijtelling hoeft te betalen ten gevolge van het geringe privégebruik van het bedrijfsvoertuig. Als bewijslast dient u een sluitende ritregistratie te kunnen tonen aan de Belastingdienst, waarin duidelijk wordt dat u dit kalenderjaar minder dan 500 privékilometers met het bedrijfsvoertuig heeft gereden.

Uw ritregistratie goed op orde hebben kan u dus een hoop kosten besparen. Hoe u ervoor kan zorgen dat u uw ritregistratie op orde heeft, leest u in dit artikel.

Waarom uw ritten registreren?

Heeft u een auto van de zaak en wilt u hier gebruik van maken zonder bijtelling te betalen? Dan wilt de belastingdienst inzicht hebben in een sluitende rittenregistratie. U mag jaarlijks namelijk maximaal 500 privékilometers rijden om voor de ‘verklaring geen privégebruik auto’ in aanmerking te komen. Een stukje omrijden voor privédoeleinden is dus toegestaan, zolang u jaarlijks onder de 500 kilometers blijft en zorgt dat de ritten volledig geregistreerd worden.

Let er op dat de Belastingdienst kijkt naar het aantal gereden privékilometers per kalenderjaar. Rijdt u dus de laatste week van het jaar meer dan 500 privékilometers, ervan uitgaande dat het bedrijfsvoertuig het gehele jaar in uw bezit was, dan moet u voor het gehele jaar bijtelling betalen. 

Rijdt u enkel in de eerste 2 maanden van het jaar een auto van de werkgever, en rijdt u tijdens deze 2 maanden 200 privékilometers, dan betaalt u over deze twee maanden bijtelling. De Belastingdienst rekent in dit geval het aantal verwachte privékilometers per kalenderjaar uit, wat in dit geval 1200 kilometers zijn (12/2*200).

Het is belangrijk dat u de administratie omtrent uw ritten te allen op orde heeft, de Belastingdienst kan namelijk op elk moment uw ritregistratie opvragen. Er zijn meerdere methoden om uw rittenregistratie bij te houden.

Ritregistratie bijhouden

U kunt uw ritregistratie zowel automatisch, als handmatig bijhouden. Een ritregistratiesysteem houdt geheel automatisch de kilometeradministratie voor u bij. Wilt u uw kilometeradministratie handmatig bijhouden? Dan zijn er een aantal gegevens die u in uw administratie moet verwerken.

Handmatig uw ritten bijhouden

Voor elke rit die gereden wordt, moeten de volgende gegevens in uw administratie verwerkt worden:

  • De datum van de rit
  • Begin- en eindstand van de kilometerteller
  • Het vertrek- en aankomstadres
  • De gereden route (indien de route afwijkt van de standaard route)
  • Of het een privé of zakelijke rit betreft (indien er tijdens een zakelijke rit, privékilometers zijn gereden, dienen deze vermeld te worden)

Een rit is een reisafstand tussen twee verschillende adressen. Rijdt u op één werkdag van huis naar werk, en terug van werk naar huis, moet u dit verwerken als twee afzonderlijke ritten. De bovenstaande gegevens dienen dus voor beide ritten ingevuld te worden.

Naast dat u per rit verschillende gegevens moet verwerken, is het van belang dat u ook de volgende gegevens verwerkt in uw kilometeradministratie:

  • Merk en type van de bedrijfswagen / lease auto
  • Kenteken van de wagen
  • Periode waarin u de auto gebruikt heeft

Automatisch uw ritten registreren

Het handmatig registreren van al uw ritten kost behoorlijk veel tijd. Gelukkig zijn er sinds enige tijd ook ritregistratiesystemen op de markt die het registreren van de gereden ritten vergemakkelijken. 

Deze ritregistratiesystemen houden via GPS de gereden ritten bij. Met zo’n systeem hoeft u dus niet langer handmatig de datum, vertrek- en aankomstadres, reistijd en kilometerstand bij te houden. Het slimme systeem registreert al deze gegevens automatisch. Achteraf kunt u de ritten eventueel nog wijzigen, bijvoorbeeld wanneer u werk- en privékilometers wilt splitsen.

Automatische rittenregistraties worden daarnaast ook goedgekeurd door de Belastingdienst. Rijdt u dus veel kilometers, zowel voor werk als privé, dan kan het lonen om een automatisch ritregistratiesysteem aan te schaffen.


Dit was een gesponsord artikel. Ook geïnteresseerd in de mogelijkheden om een gesponsord artikel te plaatsen? Neemt u vrijblijvend contact op!