Clicky


Vermeende leider criminele organisatie smokkelde 1561 kilo cocaïne

Vermeende leider criminele organisatie smokkelde 1561 kilo cocaïne
07-06-2021 16:09 | Criminaliteit | auteur Redactie | Esther van der Wal

ANTWERPEN - Het is de vroege ochtend van dinsdag 7 augustus 2018. In de haven van Antwerpen wordt door de Belgische douane een enorme drugsvondst gedaan. Maar liefst 1561 kilo cocaïne wordt ontdekt in uitgeholde boomstammen. Een transport dat volgens het Openbaar Ministerie niet op zichzelf staat. Vandaag werd zaak acht in het onderzoek rond Operatie Alfa inhoudelijk behandeld.

De containers met daarin de boomstammen worden op maandag 16 juli geladen in de havenplaats Turbo in Colombia. Ze komen, na een tussenstop in Nederland, op 1 augustus 2018 aan in de haven van Antwerpen. Een container wordt door de douane geselecteerd voor een scan en een fysieke controle. In meerdere boomstammen worden pakken cocaïne aangetroffen. Het gaat in totaal om 1388 stuks met een totaal gewicht van ruim 1561 kilo. De straatwaarde wordt geschat op meer dan 70 miljoen euro.

Afgeluisterde gesprekken

In onderzoek Noord is volgens het OM de betrokkenheid van de leider van de criminele organisatie bij de invoer van deze cocaïne vastgesteld. Het belangrijkste bewijs dat hij met een Belg en een aantal anderen betrokken was, blijkt uit verschillende afgeluisterde gesprekken in ‘De Schuur’ op het kamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss. De schuur werd door de organisatie ook wel ‘Het Kantoor’ genoemd en was dé ontmoetingsplek en vergaderlocatie van het criminele samenwerkingsverband. In de periode tussen 23 juli 2018 en 18 augustus 2018 vonden tussen de vermeende leider van de organisatie en zijn Belgische kompaan in de schuur verschillende ontmoetingen plaats, waarin uitgebreid en gedetailleerd over dit transport werd gesproken.

Na de onderschepping

Nadat de cocaïne wordt onderschept, vindt er op het kamp opnieuw een ontmoeting plaats, waarbij volgens het OM de Belgische verdachte hierover ter verantwoording wordt geroepen. Tijdens een van de ontmoetingen op het kamp wordt een GPS-tracker onder de auto van de Belg geplakt, nog voordat de cocaïne aan land kwam. De officier van justitie: “Dit kan in het licht van het dossier maar één doel hebben gehad: kennelijk wilde de verdachte controle hebben op de bewegingen van zijn kompaan in relatie tot de import van de 1561 kilo cocaïne.”

Overtuigend bewijs

Het lijdt volgens het OM geen twijfel: “Alles bij elkaar achten wij het wettig en overtuigend bewezen dat deze verdachte, samen met anderen, 1561 kilo cocaïne Nederland heeft binnengebracht.”