Clicky

 
Transport Online - Ludieke actie bij Aviko na stukgelopen cao-onderhandelingen

Ludieke actie bij Aviko na stukgelopen cao-onderhandelingen

Ludieke actie bij Aviko na stukgelopen cao-onderhandelingen
04-06-2021 14:27 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

STEENDEREN - Ook het cao-overleg met frietfabriek Aviko is vastgelopen. Vanwege coronamaatregelen voert een kleine delegatie medewerkers vandaag 4 juni om 15.00 uur een ludieke actie. De directie krijgt voor het hoofdkantoor in Steenderen ook een paar honderd handtekeningen uitgereikt. Yvonne Muiser, bestuurder FNV Voedingsindustrie: "De medewerkers krijgen een patatje zonder (loonsverhoging), maar hebben recht op een patatje mét."

Zoals de leden hun actiebereidheid zelf verwoorden: "Laten we er geen patatje oorlog van maken." Muiser: "Wat enorm steekt, is de loonsverhoging van 3% die de collega’s krijgen die voor Cosun werken, het moederbedrijf van Aviko."

Ook schrijft de directie van Aviko aan haar medewerkers dat “onder aan de streep hebben we in 2020 een netto verlies geleden, ondanks de NOW steun die we voor drie maanden van de Nederlandse overheid hebben ontvangen..”. Muiser: "De tekst is op zijn zachtst gezegd misleidend. In 2020 heeft Aviko winst gemaakt. We weten nog niet hoeveel, omdat de cijfers nog niet bekend zijn gemaakt. Het bedrijf staat er financieel gewoon goed voor. In 2019 was de winst voor belasting van Aviko Holding € 76 miljoen euro groot. In 2018 was dit ruim € 26 miljoen (voor belasting)."

Ook schrijft Aviko verschillende enorme investeringen te hebben gedaan in 2020. Zo schrijft Aviko haar mensen “geïnvesteerd in onze nieuwe fabriek in China en in Duitsland en in onze nieuw te bouwen fabriek in Poperinge (België)...” Muiser: "Dat er geen loonruimte zou zijn, klopt volgens ons niet. Het is een keuze die de directie maakt ten koste van haar eigen medewerkers. Werknemers van Aviko verdienen na een pittig coronajaar een patatje mét een goede loonsverhoging in 2021."

Aviko heeft pas, in het door de FNV en CNV- leden weggestemde eindbod, een bescheiden loonsverhoging voor in 2022 geboden. Voor 2021 is het loonbod 0%. Muiser: "Kortom, ze willen hun medewerkers die in dit moeilijke coronajaar allemaal keihard hebben doorgewerkt feitelijk minder laten verdienen dan in 2020. Met het verhaal dat ze in het rood staan, doen ze een emotioneel beroep op de medewerkers zich te schikken om netto minder geld te besteden te hebben. Terwijl de productiemedewerkers bij Aviko net aan het minimumloon verdienen."

De bonden willen een cao voor 1 jaar afsluiten in 2021 met een loonsverhoging die minimaal gelijk is aan de loonsverhoging van 2020. Muiser: "Het aantal opkomstdagen die mensen verplicht hebben, moet in een eerste stap structureel van 6 naar 5 worden teruggebracht. Ook willen we een fatsoenlijke netto vergoeding van alle extra taken zoals BHV, EHBO, veiligheid en brandwacht voor de werknemers. Daarnaast is het zeer belangrijk dat er een goede ouderenregeling komt, die eerder stoppen en korter werken voor oudere werknemers mogelijk maakt."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,073
Diesel1,733

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats