Clicky

 
Transport Online - Vermoeidheid bij vrachtwagenchauffeurs: resultaten onderzoek alarmerend

Vermoeidheid bij vrachtwagenchauffeurs: resultaten onderzoek alarmerend

Vermoeidheid bij vrachtwagenchauffeurs: resultaten onderzoek alarmerend
03-06-2021 09:47 | Transport | auteur Redactie | Esther van der Wal

BRUSSEL - Vandaag, donderdag 3 juni, presenteert de vakbond European Transport Workers Federation (ETF) de eerste Europese studie over vermoeidheid van vrachtwagen- en buschauffeurs. Uit de resultaten van de studie blijkt dat 60 procent van de chauffeurs moe is tijdens het rijden.

PvdA-Europarlementariër Vera Tax reageert als lid van de transportcommissie en onderhandelaar voor de rij- en rusttijden van chauffeurs: "De resultaten van de studie zijn op zijn zachtst gezegd alarmerend: Meer dan een kwart van de chauffeurs op onze wegen valt wel eens in slaap achter het stuur. Dit brengt niet alleen het welzijn van de chauffeur in gevaar, maar zorgt ook voor meer ongelukken.”

Slechte werkomstandigheden zijn de oorzaak van structurele vermoeidheid, volgens de studie: Onder andere lange en onvoorspelbare werktijden, onvoldoende pauzes, maar ook het gebrek van een airco of een verwarming in de cabine. Tax: “Lidstaten moeten er heel strikt op toezien dat chauffeurs op tijd rusten, zeker nu deze groep door de coronacrisis onder nog hogere werkdruk is komen te staan. Ze hebben een cruciale functie om voor iedereens gezondheid vaccins te vervoeren, terwijl er naar hun eigen gezondheid niet eens wordt omgekeken. "

Bij 25 procent van alle dodelijke verkeersongevallen op de Europese wegen is een vrachtwagen betrokken. Tax: “Er moeten dus nu maatregelen genomen worden om het probleem van vermoeidheid en slechte arbeidsomstandigheden aan te pakken: betere handhaving en bijvoorbeeld een verplichte stand airco en verwarming in de vrachtwagencabine in heel Europa. In Nederland is deze verplichting voor nieuwe vrachtwagens met dank aan de nieuwe CAO gelukkig geregeld, maar voor mij betekent dit doorpakken in de hele EU. Voor het welzijn van alle chauffeurs, maar ook voor de wegveiligheid van ons allemaal.”

Vera Tax zal bij de lancering de studie aannemen.

Bijlage:

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,073
Diesel1,733

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats