Clicky


Port of Antwerp bouwt verder aan de digitalisering van de haven

Port of Antwerp bouwt verder aan de digitalisering van de haven
01-06-2021 11:32 | Haven Nieuws | auteur Redactie

ANTWERPEN - Het Havenbedrijf Antwerpen heeft Koen Breemersch als adviseur aangesteld om de volgende fase voor haar dochteronderneming NxtPort uit te tekenen. Hiermee kan een visie voor de komende drie jaar worden bepaald, zowel vanuit technisch als commercieel perspectief.

De voorbije jaren legde NxtPort een solide basis voor het digitaliseren van de operationele informatiestromen in de haven. Doelstelling is het delen van data tussen de verschillende spelers om zo de logistieke keten in de brede havencontext efficiënter, goedkoper en veiliger te maken. Met producten als Bulkchain en Certified Pick-Up (CPu) worden bakens verzet. De samenwerking met Port+ resulteerde in de applicatie Qronoport.

De coronacrisis heeft wereldwijd het belang en de noodzaak van verdere digitalisering in de wereldwijde logistieke keten duidelijk gemaakt. Port of Antwerp wil daarin een voortrekkersrol blijven spelen. Zo staan onder meer de digitalisering van het spoor en de douane hoog op de agenda.

De tijd is dus gekomen om een geïntegreerd toekomstpad uit te tekenen. Met Koen Breemersch brengt het Havenbedrijf heel wat expertise aan boord rond het ontwikkelen en vermarkten van digitale platformen. Hiermee kan een visie voor de komende drie jaar worden bepaald, zowel vanuit technisch als commercieel perspectief. Eind 2020 werd ook al de internationalisering van NxtPort aangekondigd via een joint venture ondersteund door Vopak Ventures.

Koen zal de rol van ‘acting CEO’ opnemen. Pascale Pasmans, momenteel CEO Ad Interim van NxtPort, zal een nieuwe rol opnemen binnen het Havenbedrijf als Enterprise Portfolio Manager, waar zij aan het hoofd zal staan van het team dat de project portfolio en de strategische agenda van het Havenbedrijf bewaakt.