Clicky


sennder haalt 80 miljoen dollar extra kapitaal op om de Europese groei verder te versnellen

sennder haalt 80 miljoen dollar extra kapitaal op om de Europese groei verder te versnellen
01-06-2021 09:50 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

BERLIJN - sennder, Europa's toonaangevende digitale wegvervoerder, heeft 80 miljoen dollar kunnen ophalen in de tweede closing van zijn serie D-financieringsronde. De aankondiging volgt op de eerste ronde in januari 2021 en brengt de totale omvang tot 240 miljoen dollar.

De nieuwe investeerder is Baillie Gifford, die heeft geïnvesteerd in snelgroeiende technologiebedrijven zoals Amazon, Tesla en Spotify. Gifford voegt nu sennder toe aan zijn European Growth Trust-portefeuille. Tot op heden heeft sennder meer dan 350 miljoen dollar opgehaald; met een waarde van meer dan 1 miljard dollar is sennder Europa's grootste digitale expediteur.

De nieuwe fondsen zullen de groei van sennder in heel Europa versnellen nu het bedrijf zijn positie in kernmarkten versterkt en verder uitbreidt naar nieuwe regio's. sennder zal blijven profiteren van strategische groeikansen, zowel autonoom als via overnames.

Sinds de oprichting in 2015 is het bedrijf exponentieel gegroeid. In 2020 consolideerde sennder de markt door digitale expediteurs Uber Freight Europe en Everoad over te nemen. sennder is ook een joint venture aangegaan met de Italiaanse postdienst Poste Italiane, waardoor sennder Italia de grootste binnenlandse FTL (full truck load) expediteur is geworden.

Het bedrijf richt zich nu op aanvullende overnames van lokale wegvervoerbedrijven om het capaciteitsaanbod te verbeteren en de netwerkdichtheid op het sennOS-platform te vergroten. De aankondiging volgt op de recente overname door sennder van de Nederlandse logistieke speler Cars&Cargo en de strategische samenwerking met Zeitfracht.

David Nothacker, CEO en co-founder van sennder: "We zijn verheugd dat we ons momentum van 2020 hebben doorgetrokken naar 2021, met al één overname en verschillende strategische partnerschappen. Wij streven ernaar onze Europese aanwezigheid uit te breiden, meer vervoerders en verladers op het sennderplatform te brengen en tegelijkertijd ons digitale aanbod, zoals SaaS, uit te breiden. Overnames en strategische partnerschappen maken deel uit van deze strategie. De extra middelen geven ons de flexibiliteit om in te spelen op de juiste kansen. Baillie Gifford heeft al veel revolutionaire techbedrijven gesteund; hun betrokkenheid bij sennder is een blijk van vertrouwen in ons team, onze technologie en ons businessmodel."

De missie van sennder is om vrachtvervoer geschikt te maken voor een duurzame toekomst. Via zijn digitale platform verbindt sennder zakelijke verladers rechtstreeks met kleine en middelgrote transportbedrijven. Naarmate het platform groter wordt, kan sennder verladers en vervoerders meer routes, meer zichtbaarheid en grotere besparingen bieden, terwijl de CO2-uitstoot afneemt. sennder zal zijn technologieaanbod uitbreiden door het in januari 2021 opgehaalde startkapitaal te blijven inzetten om het team in zijn acht Europese hubs te laten groeien en de SaaS-mogelijkheden van het platform verder te ontwikkelen. De financiering zal ook onderzoek en ontwikkeling op het gebied van automatisering, digitalisering en het CO2-vrij maken van het goederenvervoer over de weg stimuleren.

Stephen Paice, co-manager, Baillie Gifford European Growth Trust PLC: "Wij zijn verheugd om ons aan te sluiten bij het sennder-team en de strategie om de Europese logistieke sector duurzaam te veranderen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze technologie een enorme waarde kan creëren voor de belanghebbenden en de samenleving in een sector die geplaagd wordt door inefficiëntie en onnodige CO2-uitstoot. Wat naast de tot dusver geboekte vooruitgang vooral indrukwekkend is, is de doelgerichte en ondernemende instelling die het bedrijf heeft. Dit zal ongetwijfeld een belangrijke factor zijn voor succes op lange termijn"

Het sennderplatform telt 12.500 vrachtwagens die tien Duitse DAX 30 en elf Euro Stoxx 50-verladers bedienen. In 2021 zal dit leiden tot meer dan 1 miljoen vrachtwagenbewegingen. sennder heeft meer dan 840 werknemers in dienst, verspreid over zijn acht internationale kantoren.

J.P. Morgan Securities PLC was de exclusieve partner voor de serie D-financiering van sennder.

sennder werd in 2015 opgericht door David Nothacker, Julius Köhler en Nicolaus Schefenacker en is nu de toonaangevende digitale Europese expediteur die verladers toegang biedt tot een vloot netwerk met duizenden vrachtwagens. In een traditionele industrie beweegt sennder zich snel en richt zich op de digitalisering en automatisering van alle logistieke processen van het wegtransport. sennder beheert meer dan 12.500 vrachtwagens in heel Europa en bestaat uit een team van ruim 840 mensen.

Met behulp van eigen technologie creëert sennder een ecosysteem dat de industrie naar de 21e eeuw leidt met een nieuwe mate van transparantie, efficiëntie en flexibiliteit. sennder wordt ondersteund door enkele toonaangevende Europese investeerders, zoal Baillie Gifford, Accel, Lakestar, HV Capital, Project A, Next47, Scania Growth Capital, Earlybird en Perpetual. Bovendien heeft sennder de krachten gebundeld met de voorvechters van de industrie, Scania en Siemens om innovatie en een state-of-the-art aanbod te kunnen garanderen.