Clicky


VDL Bus & Coach presenteert het nieuwe generatie Citea’s productgamma

VDL Bus & Coach presenteert het nieuwe generatie Citea’s productgamma
31-05-2021 15:48 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

EINDHOVEN - Batterijen in de vloer, een composiet zijwand uit één stuk, slim energiemanagement, een uitgekiend klimaatsysteem en een ergonomische chauffeursomgeving. Met deze vijf belangrijke innovaties introduceert VDL Bus & Coach het nieuwe generatie Citea’s productgamma, bestaande uit vier lengtevarianten en vijf types. 

“De ontwikkeling van de nieuwe generatie Citea’s heeft ons de kans gegeven om de nieuwste hightech technologieën op de meest efficiënte manier te integreren”, legt Alex de Jong, Business Manager Openbaar Vervoer van VDL Bus & Coach uit. “We zijn volledig vanaf nul begonnen, met de focus op zero emissie. Als uitgangspunt hebben we de ideale layout van het voertuig genomen. Een optimale stoelindeling en passagiersstroom, in combinatie met een optimale gewichtsverdeling, waren essentieel bij de ontwikkeling. Ook hebben we in die fase besloten om de standaard batterijen in de vloer te integreren. Dit om het zwaartepunt te verminderen en de gewichtsverdeling en allocatie van alle benodigde componenten te optimaliseren.” 

Zero emissie: next level

De nieuwe generatie Citea’s is compleet gebaseerd op een elektrische drijflijn. Bij het ontwikkelen van een dergelijk e-voertuig zit je niet meer vast aan bepaalde vaste locaties van componenten waar je voorheen rekening mee moest houden, zoals de plek van de verbrandingsmotor. De Jong: “Voor ons was het duidelijk dat de volgende stap van een zero emissie openbaar vervoerbus nieuwe technologieën en een nieuwe manier van denken nodig heeft. De ervaringen in zowel de bus branche als in e-mobiliteit worden gecombineerd. De klant wordt een optimaal platform geboden en negatieve elementen zoals een beperkte actieradius, minder passagiers en een hogere Total Cost of Ownership van ZE-voertuigen, worden geëlimineerd.” 

Ruim 100 miljoen e-kilometers ervaring

Bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie Citea’s is gebruik gemaakt van veel data, op basis van ruim 100 miljoen gereden elektrische kilometers, die veel op feiten gebaseerde inzichten hebben gebracht. Daarnaast doet VDL Bus & Coach sinds 2015 marktonderzoek om de toekomst van mobiliteit beter te begrijpen, waarbij belangrijke Europese stakeholders worden geïnterviewd. 

“Onze klanten zullen enthousiast zijn over het feit dat de actieradius per dag niet meer beperkt is, dat het aantal passagiers zelfs groter is dan de standaard voor dieselbussen en dat de TCO voor de meeste operaties lager is dan voor dieselbussen. Daarnaast hebben we er alles aan gedaan om de chauffeur te enthousiasmeren over de ergonomische bestuurderscabine en de veiligheid verhogende systemen. Passagiers zullen een comfort en ambiance ervaren die zeer evenwichtig is, aangezien het interieurontwerp is gebaseerd op moderne openbare ruimtes en mobiliteitssystemen. Zo draagt het innovatieve design ook een steentje bij aan het grotere doel, de leefbare stad, waarbij inwoners zullen profiteren van de schone lucht en het verminderde lawaai.” 

Range tot 600 kilometer

De nieuwe Citea’s worden gebouwd in vier lengtevarianten: 12,2 meter (Low Floor en Low Entry), 13,5 meter (LE), 14,9 meter (LE) en 18,1 meter (LF). De 13,5-metervariant beschikt over twee assen, dat qua zitcapaciteit kan concurreren met een drie-asser. De range van de nieuwe generatie Citea’s is aanmerkelijk verbeterd: alle voertuigen halen een afstand van 500 tot 600 kilometer gedurende de gehele gebruiksperiode. Een batterijcapaciteit van 490 kWh op een 12,2 meter VDL Citea is mogelijk. 

VDL Bus & Coach speelt daarmee in op de normen die tegenwoordig in het stad- en streekvervoer worden verlangd: in grootstedelijk gebied kunnen de Citea’s een 24-uursoperatie aan en op regionale lijnen, die steeds vaker geëlektrificeerd worden, zijn zelfs lijnen tot wel 100 kilometer en een dagelijkse inzet van 600 kilometer geen uitzondering meer. 

Batterijen in de vloer

Het standaard accupakket van de nieuwe generatie Citea’s is in de vloer verwerkt. Het ontbreken van batterijen in het passagierscompartiment zorgt voor een optimale doorstroming van de reizigers en een maximalisatie van het aantal stoelen. Door het plaatsen van de batterijen in de vloer ligt het zwaartepunt van de bus lager, waardoor de wegligging stabieler wordt. Ook het rijcomfort voor de chauffeur en passagiers is aanzienlijk verbeterd. Tevens zorgt dit voor een gewichtsreductie van het voertuig. 

Composiet zijwand

Noviteit is de zijwand die in één stuk wordt opgebouwd en door VDL zelf is ontwikkeld. Deze composiet zijwand brengt een aanzienlijke gewichtsreductie met zich mee. Dit veroorzaakt minder trillingen en filtert het geluid dat van buiten komt. Daarnaast leidt het tot minder energieverbruik. De innovatieve composiet zijwandconstructie is 15% lichter dan een conventionele zijwand. Verder is de isolatie van de bus met de introductie van deze composiet zijwand sterk verbeterd, wat het verbruik van het klimaatsysteem aanzienlijk heeft gereduceerd. Ook is er geen sprake meer van koudebruggen in de zijwand. Dit leidt tot meer comfort voor de reizigers. 

Klimaatsysteem

Omdat er geen ideale temperatuur bestaat voor alle passagiers, beschikt de nieuwe Citea over verschillende klimaatzones die bijdragen aan een lager energieverbruik bij een geoptimaliseerd comfort. De chauffeur kan zijn eigen thermische zone creeëren door middel van een extra cabineverwarming, die warme lucht aanvoert rondom benen en romp. Zo kan de chauffeur zijn of haar eigen comfortabele temperatuur instellen van 17 tot 27 graden. Om in de nieuwe generatie Citea’s verschillende klimaatzones te kunnen instellen, heeft VDL Bus & Coach een eigen systeem voor de warmtepomp ontwikkeld. Deze zorgt voor de juiste temperatuur op de verschillende locaties in het voertuig. De warmte komt voor 60% vanuit de vloer. 

Energiemanagement

Door het gebruik van dubbelglas, dat standaard is in de nieuwe Citea, is het energieverbruik met 10% gereduceerd. De isolatie wordt hiermee sterk verbeterd, waardoor minder kou uitstraalt aan de binnenzijde van de ruiten, geluid van buiten wordt gedempt en minder condensvorming optreedt. Dit leidt tot aanzienlijk meer comfort voor de passagier. Het algemene energieverbruik is met circa 25% gedaald. Dit wordt, behalve door dubbel glas, onder meer gerealiseerd door slimme software, drijflijn, klimaatsysteem, aerodynamica en gewichtsreductie. 

Ergonomische chauffeursomgeving

In de nieuwe generatie Citea’s is niet alleen de zitpositie van de chauffeur sterk verbeterd, ook de stuurkolom met een groter verstelbereik en lagere stuurkrachten leiden tot een optimaal comfort, gebaseerd op de moderne technieken die worden toegepast in de auto-industrie. Voor de chauffeur zijn er flexibele en uitgebreide instelmogelijkheden en voldoende opbergmogelijkheden. Ook het kiezen van de gewenste pedaalopstelling is een noviteit. Op basis van onderzoeksresultaten is veel tijd en energie gestoken in het verbeteren van de interactie tussen voertuig en chauffeur en veiligheidssystemen. Ook is geanticipeerd op toekomstige ontwikkelingen op het gebied van betaalsystemen en autonoom rijden.

Foto's

  • DJMiddelkoop
  • TCE Tours
  • TCE Tours
  • Bakker Goedhart