Clicky


Rusland waarschuwt voor vluchtvertragingen door kwestie-Belarus

Rusland waarschuwt voor vluchtvertragingen door kwestie-Belarus
28-05-2021 14:13 | Burgerluchtvaart | auteur ANP/RTR

MOSKOU - Rusland staat luchtvaartmaatschappijen toch toe om het luchtruim van Belarus te mijden. Wel kan dit vertragingen veroorzaken omdat het land meerdere verzoeken krijgt, waarschuwde de luchtvaartautoriteit van het land. KLM had vrijdag rond het middaguur nog altijd geen last van verstoringen.

Persagentschap RBC meldde donderdag dat Rusland vliegtuigen wel toestaat om Belarus te mijden. Eerder moest een aantal vluchten nog geannuleerd worden omdat Moskou geen toestemming gaf voor het omvliegen. Het ging om vluchten van Austrian Airlines en Air France die geen goedkeuring kregen voor de omleiding.

De onrust in het Europese luchtruim volgt op de arrestatie van dissident Roman Protasevitsj in Belarus. Hij was met het vliegtuig onderweg van Griekenland naar Litouwen, maar de Belarussische autoriteiten lieten zijn vlucht omleiden naar Minsk. Er zou sprake zijn geweest van een bommelding.

Belarus kreeg vanwege de aanhouding van Protasevitsj veel internationale kritiek. De Europese Unie heeft er bij maatschappijen op aangedrongen Belarus te mijden en heeft besloten het eigen luchtruim te sluiten voor luchtvaartmaatschappijen uit dat land.

De Belarussische maatschappij Belavia zei eerder noodgedwongen vluchten te moeten staken naar Europese bestemmingen als Amsterdam, Milaan, Rome, Frankfurt, Berlijn, Wenen, Brussel, Barcelona en zelfs de Russische enclave Kaliningrad.