Clicky


Afvalverwerker Renewi stelt vooruitzichten naar boven bij

Afvalverwerker Renewi stelt vooruitzichten naar boven bij
27-05-2021 11:08 | Bedrijfsresultaten | auteur ANP

AMSTERDAM - Het coronajaar 2020 was voor afvalverwerker Renewi niet zo slecht als het bedrijf aan het begin van de crisis verwachtte. Hoewel de hoeveelheid afval in sommige sectoren slonk, zoals de horeca en de detailhandel, groeide deze juist in andere sectoren, zoals het bouw- en sloopafval doordat meer mensen aan hun huis werkten. Ook stegen de prijzen van gerecyclede producten zoals papier en metaal in de tweede helft van het jaar, meldt de afvalverwerker in de jaarcijfers.

De prijzen van gerecycled papier, hout, metaal en glas zijn de afgelopen zes maanden behoorlijk gestegen, vertelt topman Otto de Bont. "De prijzen hiervan zijn weer terug op de niveaus van voor de dip door de coronacrisis. Dat komt door het aantrekken van onder meer de automobielsector en ook het stijgen van de olieprijzen, waardoor nieuwe materialen zoals plastics ook in prijs stegen."

De afvalverwerker, die ontstond door de overname van het Nederlandse Van Gansewinkel door het Britse Shanks, zette tegen het einde van het gebroken boekjaar, dat op 31 maart eindigde, bijna 1,7 miljard euro om. Dat is 5 procent minder dan een jaar eerder. De winst van het bedrijf kwam op 11 miljoen euro uit. Het jaar ervoor noteerde het bedrijf nog een verlies van ruim 77 miljoen.

Recycling

Door de goede resultaten stelt het bedrijf de verwachtingen voor het komende jaar naar boven bij. De Bont stelt dat de vraag naar recycling zal toenemen door de overgang naar een circulaire economie. Daarmee zal ook de vraag naar een hogere kwaliteit van hergebruikte producten toenemen. Dat zal het bedrijf de komende jaren geen windeieren leggen, verwacht De Bont.

"Het momentum in het nieuwe jaar is goed", zegt De Bont, die verwacht dat met de versoepeling ook de volumes van commercieel afval zullen terugkomen. "De afvalstromen zitten nu al op 95 procent, na de zomer zullen we weer redelijk op het oude niveau van voor de coronacrisis zitten." De topman doelt daarbij met name op de afvalstromen uit de bouw en industrie, al verwacht hij dat de kantorenmarkt minder oud papier zal produceren doordat minder mensen naar kantoor gaan.

Renewi meldt verder 443 coronabesmettingen binnen het bedrijf te hebben gehad, naar eigen zeggen relatief laag, ondanks dat de chauffeurs die afval ophalen elke dag veel moesten reizen en met andere mensen in aanraking komen. De meer dan 6000 medewerkers hebben het afgelopen jaar van Renewi een eenmalige coronabonus van 200 euro gekregen voor hun inzet.