Clicky

 
Transport Online - Hoogwaardige luchtdroger voorkomt condensvorming in silo-opleggers

Hoogwaardige luchtdroger voorkomt condensvorming in silo-opleggers

Hoogwaardige luchtdroger voorkomt condensvorming in silo-opleggers
27-05-2021 11:21 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

ERP - Hoe voorkom je condensvorming in een silo-oplegger en daarmee de groei van bacteriën of kiemen? Dit vraagstuk hield Barry Gruijters, Operations Director Division Dry Bulk bij Van den Bosch, al enige tijd bezig. Het antwoord schuilt in een nieuwe innovatie die hij samen met Ants Technology & Consulting ontwikkelde: een hoogwaardige luchtdroger om de luchtkwaliteit in de silo-oplegger te verbeteren.

De luchtdroger is voorzien van een actief koolstoffilter. Daarmee wordt de ingaande lucht gefilterd, zodat deze van betere kwaliteit is dan de buitenlucht die door het laadproces nog in de oplegger aanwezig is.

Gruijters licht toe: “Het systeem zuigt buitenlucht aan, filtert en droogt deze lucht, en blaast deze vervolgens de oplegger in. De ongefilterde en mogelijk vochtige lucht in de oplegger wordt afgevoerd. Op deze manier verbeteren we de luchtkwaliteit in de oplegger en gaan we condensvorming tegen. Hierdoor neemt de kans op restlading af en voorkomen we de groei van bacteriën of kiemen.”

Hygiëne en voedselveiligheid

De eerste oplegger is inmiddels uitgerust met de luchtdroger en klaar voor de testfase. Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan hygiëne en voedselveiligheid, zoals het voorkomen van uitstekende delen en oneffenheden, en het gebruik van foodgraded-materialen. Ook is de oplegger voorzien van sensoren. “Deze meten onder meer de vochtwaarde van de ingaande en uitgaande lucht en zijn verbonden met een datalogger waarmee we de gegevens kunnen analyseren tijdens en na het testen”, aldus Gruijters. De luchtdroger is actief tijdens het transport en werkt ook tijdens het parkeren, indien aangesloten op stroom.

Melkpoeder en bloem

De luchtdroger wordt ingezet voor het transport van droge bulkgoederen voor de levensmiddelenindustrie. “Met name hygroscopische producten, zoals melkpoeder en bloem wil je absoluut droog houden om de productkwaliteit en -functionaliteit te garanderen”, vervolgt Gruijters.

“Met de ontwikkeling van deze luchtdroger verhogen we de standaard in de markt. Dit soort systemen wordt nu alleen gebruikt voor het dedicated transport van bloem. Ons ontwerp heeft een veel bredere toepassing en concentreert zich niet alleen op drogen, maar ook op de luchtkwaliteit. Daarmee onderscheiden we onszelf op het gebied van voedselveiligheid.”

De testtrailer is inmiddels in gebruik genomen en wordt ingezet voor het transport van bloem. Na de testperiode wordt de luchtdroger verder ontwikkeld in samenspraak met geïnteresseerde partijen.

Foto's

  • J.Roeland
    VAN DEN BOSCH
  • J.Roeland
    VAN DEN BOSCH
  • Van den Bosch vof
    Van den Bosch vof

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,073
Diesel1,733

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats