Clicky


Voorstel aan Gedeputeerde Staten om inpassingsplan Railterminal Gelderland vast te stellen

Voorstel aan Gedeputeerde Staten om inpassingsplan Railterminal Gelderland vast te stellen
20-05-2021 09:52 | Algemeen | auteur Redactie | Esther van der Wal

De Railterminal Gelderland (RTG) is ruimtelijk inpasbaar. Dat blijkt uit het Inpassingsplan en de Milieu Effect Rapportage, die Gedeputeerde Staten ter besluitvorming voorleggen aan Provinciale Staten (PS). Als PS het inpassingsplan vaststellen, zetten zij een belangrijke volgende stap richting realisatie van de RTG. Naar verwachting nemen PS op 7 juli een besluit.

“Met dit inpassingsplan zetten we een belangrijke stap, want het laat zien dat de Railterminal Gelderland ruimtelijk inpasbaar is. Met deze RTG gaan goederen van de weg via de Betuweroute verder, met als gevolg minder CO-2-uitstoot en minder files. Het is nu aan de Staten om over deze ruimtelijke bestemming te besluiten. Vervolgens starten de voorbereidingen voor de aanbestedingsprocedure voor een exploitant van de RTG en realisatie. Zodra die is geselecteerd, gaat de schop de grond in”, aldus Gelders gedeputeerde Christianne van der Wal.

Inpassingsplan

Het Inpassingsplan gaat over de aanleg van de Railterminal bij Valburg, de aanleg van de ontsluitingsweg, het aanpassen van de kruising Rijksweg Zuid- Reethsestraat en de landschappelijke inpassing. Op het ontwerp-Inpassingsplan en de ontwerpbesluiten voor de Wet Natuurbescherming, Waterwet en Besluit Hogere Waarden zijn 54 zienswijzen ingediend. Deze stukken hebben in het najaar van 2020 ter inzage gelegen. De zienswijzen en reacties zijn opgenomen in de Reactienota.

Volwaardig

De Cie m.e.r. is van mening dat het MilieuEffectRapport inclusief aanvulling essentiële informatie bevat over de RTG waarin het milieubelang volwaardig is meegewogen.

Ook heeft GS een nieuwe passende beoordeling voor het berekenen van de stikstofuitstoot opgesteld. Aanleiding is een nieuw Aerius-model. Hieruit blijkt dat er geen significante negatieve effecten zijn op N2000-gebieden als gevolg van de geringe stikstofuitstoot van de RGT. Daarmee is een nieuwe ontwerp-Wnb-vergunning aangevraagd, die ter inzage heeft gelegen. GS nemen hierover een apart besluit.

Beroep

Als PS het inpassingsplan vaststellen, worden de definitieve besluiten gezamenlijk van 15 juli tot en met 26 augustus ter inzage gelegd. In deze periode is beroep bij de Raad van State mogelijk.

Start onteigeningsprocedure

Voor het realiseren van het inpassingsplan heeft provincie Gelderland gronden nodig. Een aantal gronden zijn al in bezit, en met de eigenaren van andere gronden is de provincie nog steeds in overleg over de aankoop. Als deze gesprekken niet tot overeenstemming leiden, kan uiteindelijk onteigening nodig zijn. Daarom stellen GS aan PS voor om de onteigeningsprocedure te starten. Gedeputeerde Staten hopen in goed overleg de gewenste gronden te verkrijgen.

Aanvullende investeringen

GS hebben al eerder afgesproken dat de gemeente Overbetuwe 4,5 miljoen ontvangt voor gebiedsmaatregelen, zodra het inpassingsplan onherroepelijk is. Die gebiedsmaatregelen verbeteren de landschappelijke kwaliteit. Al eerder hebben PS ingestemd met aanvullende financiering. Daarnaast hebben PS ingestemd met aanvullende middelen, waarmee de gemeenten Overbetuwe en Nijmegen de infrastructuur rondom afslag 38 met de A15 aan kunnen passen.