Clicky


Caroline Nagtegaal-van Doorn: 'Volle vaart vooruit met LNG!'

Caroline Nagtegaal-van Doorn: 'Volle vaart vooruit met LNG!'
27-04-2021 19:39 | Algemeen | auteur Redactie

BRUSSEL - Zojuist heeft het Europees Parlement ingestemd met een routekaart voor schoner maritiem transport, waarmee het Parlement de Europese Commissie oproept om de maritieme sector duidelijkheid te geven over de koers naar emissievrij varen en de manier waarop klimaatdoelstellingen kunnen worden gehaald. Emissievrij transport staat in die routekaart als duidelijke stip op de horizon. In het rapport is een grote rol weggelegd voor LNG in de transitiefase die de sector nodig heeft om dat emissievrije eindstation te gaan bereiken, zonder schipbreuk te lijden in het zicht van de haven.

De VVD is heel tevreden met focus in dit rapport, vanwege de realistische focus. Want hoewel veelbelovende brandstoffen als waterstof, methanol en ammonia volop in de ontwikkelingsfase zitten, zijn deze schone alternatieven momenteel nog niet op grote schaal beschikbaar en mist de essentiële bunkerinfrastructuur om de overstap te maken. Daarom is een transitieperiode met ruimte voor overgangsbrandstoffen noodzakelijk.

VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal-van Doorn heeft zich namens de liberalen in het Europees Parlement als onderhandelaar op dit dossier specifiek ingezet voor LNG als overgangsbrandstof voor de zeevaart.

VVD-Europarlementariër en onderhandelaar namens de liberalen (Renew Europe) Caroline Nagtegaal-van Doorn: “Ik ben heel blij dat we met deze kaart een ambitieuze en tegelijkertijd haalbare route hebben uitgestippeld voor de maritieme transportsector op weg naar emissievrij varen. Het is goed dat we LNG als overgangsbrandstof binnenboord hebben gehouden. LNG levert namelijk minder uitstoot van luchtvervuilende stoffen op dan bunkerolie en het is een betaalbaar en beschikbaar alternatief. Bovendien zijn de schepen en bijbehorende infrastructuur die nu worden aangedreven door LNG straks geschikt voor een overstap naar het nog schonere bio-LNG. Zo kunnen we stappen richting de eindbestemming zetten, maar vragen we niet het onmogelijke van onze maritieme sector.”