Clicky


Buitenlandse vervoerders krijgen wielklem in Zweden bij niet betalen boete rij- en rusttijdovertreding

Buitenlandse vervoerders krijgen wielklem in Zweden bij niet betalen boete rij- en rusttijdovertreding
26-04-2021 12:05 | Buitenland | auteur Redactie

STOCKHOLM - De Zweedse regering heeft besloten dat vanaf 24 mei 2021 vervoerders die de regels voor rij- en rusttijden overtreden hogere boetes moeten betalen en dat buitenlandse vervoerders de boete onmiddellijk moeten betalen.

De Zweedse minister van Infrastructuur, Tomas Eneroth(op foto, red) zegt: "Er moet orde en veiligheid zijn op onze wegen en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden voor beroepschauffeurs. We zorgen er nu voor dat vervoerders die de regels voor rij- en rusttijden overtreden, hogere boetes moeten betalen. Het zou veel moeten kosten voor bedrijven die frauderen. Voor mij is het onredelijk dat transportbedrijven geld verdienen aan slechte arbeidsomstandigheden en slechte verkeersveiligheid."

In de zomer van 2020 keurde het Europees Parlement het zogenaamde mobiliteitspakket goed. Met deze hervorming worden bepalingen ingevoerd die moeten bijdragen aan betere arbeidsomstandigheden voor beroepschauffeurs, eerlijkere concurrentie en meer verkeersveiligheid in de hele Europese vervoerssector.

Onderdeel van het mobiliteitspakket is een duidelijker verbod op het doorbrengen van de reguliere wekelijkse rust in het voertuig en eist dat vervoerders het werk zo organiseren dat chauffeurs regelmatig naar huis kunnen terugkeren. Dit is belangrijk zodat chauffeurs niet onredelijk lang van huis hoeven te zijn en niet in een vrachtwagen langs de wegen hoeven te wonen. Om dit effect te laten hebben, besluit het Zweedse kabinet nu om sanctievergoedingen in te voeren voor die vervoerders die zich niet aan de regels houden.

Om boetes te kunnen afdwingen tegen buitenlandse vervoerders die de rij- en rusttijdenregels overtreden, heeft de Zweedse regering ook besloten dat buitenlandse vervoerders de boete direct bij een controle moeten betalen. Betaalt het bedrijf niet direct, dan treft de politie maatregelen om voortzetting van de rit te voorkomen, bijvoorbeeld door het voertuig vast te klemmen totdat de boete is betaald.