Clicky


Groningen wil Eemshaven uitbreiden om bedrijven te lokken

Groningen wil Eemshaven uitbreiden om bedrijven te lokken
14-04-2021 09:54 | Haven Nieuws | auteur ANP

GRONINGEN - De provincie Groningen heeft plannen gepresenteerd om de Eemshaven met 600 hectare uit te breiden. Die stap moet het gebied aantrekkelijker maken voor bedrijven in waterstof, high-tech, de auto-industrie, windenergie en batterijen.

Volgens de provincie, die het masterplan voor de uitbreiding samen met de naburige gemeente Het Hogeland bekendmaakte, stijgt de vraag naar grote lappen grond bij bedrijven die zich in Noordoost-Groningen willen vestigen. De akkers ten zuiden van de Eemshaven zouden daarom een logische uitbreiding van het industriegebied zijn. Dit levert de regio ook meer banen op voor alle opleidingsniveaus, verwachten de gemeente en het provinciebestuur.

Onder inwoners van nabijgelegen dorpen klinkt kritiek, zo meldt Dagblad van het Noorden. Zo vrezen ze landschapsvervuiling door de geplande windmolens en de komst van kolossale bedrijfsgebouwen. Ook hekelen ze tegenover de krant de in hun ogen overhaaste besluitvorming, waardoor ze voor een voldongen feit zouden staan.

Groningen en de gemeente Het Hogeland beloven dat de woonfunctie van dorpen als Koningsoord, Oudeschip en Nooitgedacht zoveel mogelijk behouden blijft. Zo komen er onder andere buffers tussen bedrijventerreinen en woonwijken met water en groen.