Clicky


Rolande gaat bio-LNG produceren in Leeuwarden

Rolande gaat bio-LNG produceren in Leeuwarden
09-04-2021 09:56 | Transport | auteur Redactie

TILBURG - Vanaf eind 2022 kan Rolande Bio-LNG leveren dat in Nederland is geproduceerd. Hiertoe wordt op de Energiecampus Leeuwarden een installatie gebouwd die uit biogrondstoffen de fossielvrije brandstof voor zwaar wegtransport produceert en waarmee tot 99,8 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van diesel wordt gerealiseerd.

“We zijn trots dat we als marktleider op het gebied van LNG, onze pioniersrol op het gebied van fossielvrij wegtransport van een nieuwe dimensie kunnen voorzien als mede-initiatiefnemer van de Bio-LNG Energiecampus Leeuwarden”, licht Jolon van der Schuit, CEO van Rolande, toe. “Daarmee geven we verder invulling aan onze missie om wegtransport te vergroenen, zonder dat het onrendabel wordt.”

Bermgras en koffiedik

Samen met projectontwikkelaar D4, bouw- en engineeringbedrijf Mele en het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (Fries energiefonds voor schone energie) wordt een installatie ontwikkeld en gebouwd die door vergisting Bio-LNG produceert uit biogrondstoffen. Naast GFT-afval is dit onder andere, bermgras, koffiedik, (plantaardige) olieresten, mest en graanresten. Alle gebruikte biogrondstoffen zijn, net als de gehele keten (van boer tot eindproduct), gecertificeerd en voldoen aan de Europese richtlijn voor duurzame (hernieuwbare) energie. De verwachting is dat de bouw van de Bio-LNG installatie nog dit jaar kan beginnen, waarmee het een van de eerste locaties van Nederland wordt.

38 miljoen kilometer

De installatie gaat jaarlijks ongeveer 9,2 kiloton Bio-LNG produceren. “Daarmee kunnen onze klanten maar liefst 38 miljoen duurzame en stille kilometers rijden. Trucks op Bio-LNG zijn namelijk ook nog eens veel stiller dan diesel vrachtwagens én stoten minder stikstof en fijnstof uit”, aldus Van der Schuit. “Onze klanten en hun opdrachtgevers vragen om brandstoffen waarmee hun CO2 -
doelstellingen gehaald kunnen worden. Met Bio-LNG kunnen zij hier enorme stappen in zetten.” Daarnaast is Bio-LNG op het moment dat het beschikbaar is, direct te gebruiken. “Met een LNG-truck kun je namelijk zonder aanpassingen aan de vrachtwagen, meteen overstappen op Bio-LNG. De trucks rijden al rond en de tankstations zijn er ook al, dus duurzamer transport is binnen handbereik.”

Naast de productie van Bio-LNG blijft Rolande de stap voor transporteurs naar dit duurzaam en economische haalbare alternatief faciliteren door te blijven investeren in (Bio-)LNG-tankstations. In 2021 worden naar verwachting tien nieuwe locaties in Nederland en Duitsland geopend.

Rolande, gevestigd in Tilburg, is al vijftien jaar een pionier en koploper op het gebied van de inzet van liquefied natural gas (LNG). De focus ligt op het verduurzamen van het wegtransport om zo bij te dragen aan een schonere wereld. In de afgelopen jaren is ‘vloeibaar aardgas’ als duurzaam en betaalbaar alternatief op de kaart gezet. Rolande ontwikkelt, bouwt en exploiteert een eigen netwerk van (bio-)LNG-tankstations in Europa. Inmiddels staat de teller op 19 stations.

Sinds 2011 is LNG in Nederland beschikbaar als brandstof voor trucks. Met deze brandstof kunnen CO2-emissies al tot 20 procent gereduceerd worden ten opzichte van diesel. Door LNG te maken uit biogas uit gecertificeerde afvalstromen, zoals organisch huishoudelijk afval, mest, slib of landbouwafval, ontstaat bio-LNG. Hiermee bespaart zwaar wegtransport 99,8 procent aan CO2-uitstoot ten opzichte van diesel.

Foto's