Clicky


Circa 575.000 kippen al dood tijdens transport naar slachthuis

Circa 575.000 kippen al dood tijdens transport naar slachthuis
01-04-2021 14:28 | Transport | auteur ANP

DEN HAAG - Ongeveer 575.000 kippen waren het afgelopen jaar al dood toen ze bij een slachthuis in Nederland aankwamen. Dat bevestigt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA na een bericht van dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights.

Animal Rights zocht het uit na een bericht in de Britse krant The Guardian onder de titel Dying like flies (Sterven als vliegen). Daarin stond dat jaarlijks ongeveer een miljoen kippen het transport naar slachthuizen in Engeland en Wales niet overleven.

De aantallen dode kippen vertegenwoordigen "een nauwelijks voorstelbare hoeveelheid individueel dierenleed", zegt campagneleider Erwin Vermeulen van Animal Rights. "Iedere dode kip is er een te veel", beaamt de NVWA.

Er werden volgens de autoriteit vorig jaar 606 miljoen stuks pluimvee uit Nederland en andere landen naar slachthuizen in ons land vervoerd, waarvan dus 0,09 procent de bestemming niet levend haalde. Over die hoeveelheid heeft de NVWA geen waardeoordeel, aldus de zegsman.

Niet alleen het transport laat volgens Animal Rights te wensen over, ook letsel dat dieren oplopen als ze worden gevangen voor de reis draagt aan de ellende bij. De NVWA erkent dat en gaat hier scherper op controleren, meldt de woordvoerder. Er komen ook nieuwe boetes bij veelvuldig 'vangletsel', namelijk voor de bedrijven die de speciale vangploegen leveren om de kippen te verzamelen voor de transporten.

De NVWA kaartte het vangletsel, dat bloedingen en gebroken vleugels en botten met zich meebrengt, eerder deze maand al aan in een inspectierapport over 2019. "Tijdens het vangen pakt de vanger in het algemeen drie tot vijf dieren per hand, waarbij de dieren op de kop hangend aan de poten worden gedragen waarna de dieren in de krat/container worden gestopt."

Verder "kunnen dieren bijvoorbeeld tegen de containers slaan en letsel oplopen en botten breken tijdens het aan de poten optillen en plaatsen in de container. Ook raken regelmatig vleugels en nekken bekneld, waardoor deze dieren tijdens het hele transport zo vast blijven zitten. Sommige dieren komen tijdens het vangen op hun rug in het krat terecht en zijn zelf niet in staat weer op te staan. Deze dieren zullen in veel gevallen door verstikking doodgaan."