Clicky


Duur weekend voor Nederlandse transporteur in Denemarken

Duur weekend voor Nederlandse transporteur in Denemarken
29-03-2021 16:50 | Overtredingen | auteur Redactie

KOLDING - Tijdens een routinecontrole heeft de Deense politie zaterdag een Nederlandse vrachtwagen met Nederlandse chauffeurs gecontroleerd. Het werd uiteindelijk een duur weekendje voor de transporteur en zijn chauffeurs.

Al snel werd duidelijk dat twee chauffeurs, van wie er één de vervoerder zelf was, als passagier door een derde chauffeur tijdens in de nacht van Nederland naar Denemarken waren vervoerd. De derde chauffeur was zaterdagochtend vroeg uitgestapt in Padborg, waarna de twee chauffeurs het rijden hadden overgenomen.

Het probleem was alleen dat de twee chauffeurs vrijdag in Nederland al een volledige dag hadden gereden.

De rij- en rusttijdenregels schrijven voor dat tussen twee werkperioden dagelijks minimaal 9 uur rust moet zitten. Wanneer de twee chauffeurs tussen de twee werkperiodes in een vrachtwagen worden vervoerd, kan dit niet als rust worden omschreven. In de praktijk betekent dit dat de twee chauffeurs helemaal niet hadden gerust, meldt de Deense politie maandag.

Dit plus enkele andere kleine vergrijpen betekende dat de Nederlandse transporteur bijna 15.500 euro (115.000, - DKK) aan borg moest betalen voordat de vrachtwagen verder mocht rijden. Nou ja, nadat de chauffeurs hun wettelijke rustperiode hadden genomen.

De uiteindelijke beslissing over de hoogte van de boete moet op een later tijdstip door de rechtbank worden genomen.