Clicky


Nieuwe Scania G450 haakarmvoertuig voor Nijsen Company

Nieuwe Scania G450 haakarmvoertuig voor Nijsen Company
26-03-2021 12:00 | Nieuw Materieel | auteur Redactie

VEULEN - Nijsen company uit Veulen (bij Venray), gespecialiseerd in het hergebruik van voedingsmiddelen, voegde deze maand een nieuwe Scania G450 6x2*4 haakarmvoertuig met een gestuurde naloopas toe aan zijn vloot. Met de truck kan Nijsen zijn dienstverlening in de voedselketen nog verder uitbreiden. Nijsen kiest voor Scania vanwege het bewezen uitmuntende brandstofverbruik. Dat helpt het bedrijf zijn eigen carbon footprint verder te verlagen.

Nijsen is een ketenpartner in de voedselindustrie. Het bedrijf bestaat al meer dan 160 jaar. Sinds 1989 richt Nijsen zich steeds meer op circulair geproduceerd voer. Daartoe zamelt het bedrijf reststromen in, als bijv. snijafval, maar ook reststromen vanuit de retail of restmateriaal als gevolg van productiefouten of -storingen en verwerkt dat binnen 24 uur weer tot hoogwaardig kippen- en varkensvoeders. Het bekendste voorbeeld daarvan is het Kipster ei dat door supermarktketen Lidl gevoerd wordt. Andere restproducten die minder geschikt zijn om als basis voor diervoeder te dienen of vlees bevatten, verwerkt Nijsen tot een halffabrikaat waar de vergistingsindustrie mee uit de voeten kan voor de productie van groene energie.

“De afdeling logistiek van Nijsen heeft 17 trucks”, vertelt Peter Poels van Nijsen. “Met 14 daarvan halen wij dagelijks in de Benelux en Duitsland in totaal een 3.800 verschillende producten op. Dat kunnen deegwaren en brood zijn van grote bakkerijen en koekfabrieken, maar ook banket wat terugkomt uit de retail. En verder vloeibare voedingswaren als chocolade, zoetwaren en sauzen. De andere drie trucks hebben een bulkoplegger en daarmee leveren wij rechtstreeks bij de boer”

Dat is een bijna volcontinu proces met een duidelijke piek in de periode oktober t/m december. “De fabriek draait 6 dagen per week 24 uur per dag. Het ophalen en wegbrengen doen we tussen 04.00 en 22.00 uur,” vult Peter aan. Daarnaast hebben wij een calamiteitenservice waarmee wij een klant direct helpen als er bij de productie problemen zijn opgetreden.

“De uitdaging voor onze diervoederspecialisten is om uit al die verschillende voedingswaren steeds producten te maken met een constante kwaliteit en samenstelling. Maar ook vanwege de grote verscheidenheid aan de inzamelkant, lukt dat goed. Wij maken zeer hoogwaardige veevoeders die goed hun weg vinden naar dat deel van de agrarische sector dat stuurt op rendement en bewust met het milieu bezig is. Op die manier voorkomen we dat jaarlijks meer dan 100.000 ton aan nevenproduct van de voedingsindustrie wordt vernietigd maar weer hoogwaardig in de voedselketen terugkomt. En het levert ook een beter smakend ei en goed stukje vlees op.”

De nieuwe Scania is onderdeel van een ander inzamelconcept. “Het leeuwendeel van onze inzameling is in plastic bakken op blokpalletformaat waarvan wij er meer dan 10.000 hebben. Die zetten we leeg bij onze klanten en halen ze vol weer op. Het transport daarvan gaat met 78 stuks driehoog op een trailer. Dat laden en lossen gaat veelal met een Kooiaap door de chauffeur. Maar bij sommige grote fabrieken zetten we ook wel een complete trailer neer en hoeft de chauffeur alleen maar om te koppelen. De nieuwe Scania heeft een Hiab haakarminstallatie. Daarmee zetten we een speciale gesloten 39 kuub container bij de fabriek. Wij hebben daarvoor een uniek en klanten specifiek vulsysteem ontwikkeld. Dat is een aanpak die we meer en meer toepassen.”

Ook bij veevoer speelt hygiëne een hele belangrijke rol in het hele proces. “Het gaat om verse reststromen. Die mogen op geen manier vervuild raken,” vertelt Poels. “Dus moet het zo snel mogelijk verwerkt worden. Daarom maken wij na elk gebruik onze inzamelbakken weer brandschoon. Daarvoor hebben wij drie grote volautomatische wasstraten. Twee voor de plastic bakken en één voor afzetcontainers.

Dat Nijsen meer en meer met Scania rijdt, komt door de goede prestaties van de trucks bij Nijsen. “Wij rijden meerdere merken maar zien dat het brandstofverbruik van de Scania’s heel gunstig afsteekt. Dat past natuurlijk uitstekend in onze bedrijfsvisie dat wij zo min mogelijk willen verspillen en een zo laag mogelijke carbon footprint nastreven. Ook de uptime is heel goed. Daarbij speelt natuurlijk ook het onderhoudscontract en het uitstekende contact met onze dealer in Venlo een grote rol. En onze chauffeurs zijn ook heel tevreden met de voertuigen.“