Clicky

 
Transport Online - OMT: toenemende drukte in treinen is onwenselijk

OMT: toenemende drukte in treinen is onwenselijk

OMT: toenemende drukte in treinen is onwenselijk
09-03-2021 11:51 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - Het Outbreak Management Team (OMT) maakt zich zorgen over toenemende drukte in het openbaar vervoer. Met name in korte treinen zien de gezondheidsdeskundigen die het kabinet adviseren over de corona-aanpak een probleem ontstaan. "De afstand tot de medereizigers kan lang niet altijd in acht worden genomen", signaleert het OMT. "Deze situatie is onwenselijk en contrasteert met de algemene boodschap om drukke plekken te vermijden."

Een woordvoerder van de NS erkent dat het niet altijd mogelijk is om 1,5 meter afstand tot anderen te houden. "Daarom was het ov ook de eerste plek in Nederland waar mondkapjes verplicht werden." Volgens de woordvoerder ontstaat drukte vooral door incidenten. "Bijvoorbeeld als treinen uitvallen. Het is dan moeilijk om snel even de trein erachter langer te maken", legt hij uit. "We plannen wel op zo'n manier dat er voldoende ruimte is."

Momenteel rijdt de NS met 90 procent van het normale aantal treinen, terwijl het aantal reizigers 25 tot 30 procent van het gebruikelijke aantal bedraagt. "Dat zijn er een stuk meer dan tijdens de eerste lockdown, toen lag het onder de 10 procent", zegt de woordvoerder. Het algemene advies aan reizigers hetzelfde is als afgelopen voorjaar: maak alleen noodzakelijke reizen. "Wij kunnen niet controleren of een reis noodzakelijk is, dat moeten mensen zelf inschatten."

Reizigers kunnen er verder voor kiezen hun reis vooraf aan te melden via de NS-app. Ze krijgen dan van de vervoerder een inschatting van de verwachte drukte op specifieke tijdstippen en trajecten.

Het OMT stelt in zijn laatste advies in het algemeen vast dat "de epidemiologische situatie nog steeds zeer zorgelijk" is en de prognoses "met onzekerheden omgeven". Grote versoepelingen zijn nog niet verantwoord, vinden de deskundigen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,073
Diesel1,733

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats