Clicky


'Tijd van grote distributiecentra is voorbij'

'Tijd van grote distributiecentra is voorbij'
09-03-2021 09:38 | Algemeen | auteur Redactie

AMSTERDAM - Afgelopen jaren was Nederland in de ban van de steeds groter wordende distributiecentra. Deze zogenoemde XXL-distributiecentra stonden centraal in de discussie over de ‘verdozing’ van het landschap. Steeds grotere dozen zonder ramen werden volgens critici lukraak in het landschap geplaatst.

De opmars van het onlinewinkelen heeft deze ontwikkeling veroorzaakt. Doordat steeds meer kleding, schoenen en boodschappen online worden gekocht, neemt de behoefte aan opslagruimte toe. De groei van online winkelen zet vrijwel zeker door, maar de verwachting is dat de verdozing niet in gelijke mate groeit. Dat meldt ABN AMRO in een nieuwe sector prognose.

Nog steeds zullen er nieuwe XXL-distributiecentra in het landschap verschijnen, maar naar verwachting verschuift de komende jaren de aandacht naar kleinere distributiecentra aan de randen van steden van waaruit de goederen eenvoudig de stad in kunnen worden vervoerd.

Een belangrijke indicator hiervoor zijn de afgegeven vergunningen voor bedrijfsgebouwen. Naast het feit dat het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwe industriële gebouwen daalt, zakt ook de oppervlakte van de gebouwen waarvoor een vergunning wordt afgegeven flink. Het oppervlak van industriële gebouwen waarvoor een vergunning werd afgegeven lag in 2020 19,5 procent lager dan in 2018. Dit geeft aan dat er minder vraag naar grote gebouwen is of dat het steeds moeilijker wordt om voor dit soort gebouwen een vergunning te krijgen. Dat neemt niet weg dat kleinere distributiecentra en andere bedrijfsruimten de komende jaren naar verwachting in trek blijven.

Kleine industriële gebouwen hebben daarnaast als voordeel dat zij vaak huurders hebben uit verschillende sectoren. Het gaat hier om huurtransacties in de periode 2017 tot en met het eerste halfjaar van 2020. Dit heeft voor de eigenaren als voordeel dat de kans dat veel huurders tegelijk failliet gaan relatief klein is.