Transport Online - Rechter is duidelijk: ook uitzendkrachten hebben recht op volledige transitievergoeding

Rechter is duidelijk: ook uitzendkrachten hebben recht op volledige transitievergoeding

Rechter is duidelijk: ook uitzendkrachten hebben recht op volledige transitievergoeding
06-03-2021 10:35 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Een mooie dag vrijdag voor zes uitzendkrachten: ze krijgen alsnog een volledige transitievergoeding toegekend, per persoon zo’n 8.400 tot 11.000 euro. “De rechtbank van Noord-Holland heeft een duidelijke uitspraak gedaan, die van groot belang is voor alle uitzendkrachten in Nederland. Ook uitzendkrachten hebben recht op een volledige transitievergoeding”, reageert onderhandelaar Henry Stroek van CNV Vakmensen.

De zaak draait om zes uitzendkrachten, die als buschauffeur in dienst waren van Workbus, in het gebied Arnhem-Nijmegen. Vorig jaar september raakten ze hun baan kwijt. Ze stonden toen slechts een half jaar op de loonlijst van Workbus, dus dacht het uitzendbureau er makkelijk van af te komen, met een kleine transitievergoeding van enkele honderden euro’s.

Eerdere dienstjaren tellen mee

“Daar dachten wij heel anders over”, zegt Stroek. “De buschauffeurs deden datzelfde werk namelijk al veel langer, sommigen zelfs al sinds 2009, voor verschillende opeenvolgende uitzendbureaus én onderaannemers van Connexxion. Bij de berekening van de transitievergoeding moesten die dienstjaren meetellen, vonden wij. Daarom zijn we een rechtszaak gestart. Oók om voor eens en altijd aan de uitzendbranche duidelijk te maken hoe het zou moeten.”

De rechtbank van Noord-Holland heeft de chauffeurs nu gelijk gegeven. Ze hebben recht op een veel hogere transitievergoeding. De bruto-bedragen variëren tussen 8.398 en 11.111 euro (in totaal 58.781 euro bruto).

Eerder faillissement niet van belang

Interessant is dat het niet uitmaakt dat Workbus de chauffeurs in maart 2020 heeft overgenomen van het failliete vervoersbedrijf TCR (onderaannemer van Connexxion). In de beschikking schrijft de rechtbank:

“Volgens de wet moet rekening gehouden worden met de diensttijd bij vorige werkgevers, omdat de buschauffeurs bij die werkgevers dezelfde werkzaamheden hebben verricht. Dat Workbus de buschauffeurs heeft overgenomen van een failliete werkgever, maakt niet uit.”

Opsteker

Volgens Stroek is de uitspraak een opsteker voor uitzendkrachten in Nederland. “Vaak weten ze bij ontslag niet precies hoe het zit en waar ze recht op hebben. Tegen hen zeg ik: laat je niks wijsmaken en vraag ons om hulp.”

Verantwoordelijkheid overheid

Tegelijkertijd zit er ook een signaal in naar de overheid, als verantwoordelijke aanbesteder van vervoersconcessies. Stroek: “Het moet allemaal zo goedkoop mogelijk. Het is natuurlijk van de zotte hoe dit in de praktijk gaat, dat chauffeurs al jaren rondrijden, van de ene flexconstructie naar de andere. Dit zou gewoon vast werk in dienst van de vervoersmaatschappij moeten zijn.”

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,562

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen