Clicky


Let op: dooi-barrières voor vrachtwagens van kracht op bepaalde Franse wegen

Let op: dooi-barrières voor vrachtwagens van kracht op bepaalde Franse wegen
15-02-2021 17:05 | Buitenland | auteur Redactie

LILLE - De extreme kou en de sneeuw die we de afgelopen dagen hebben meegemaakt beschadigen de wegen. Om de impact van de inzettende dooi op de wegen te beperken, plaatst men in Frankrijk dooi-barrières.

De zijn dooi-barrières van vanaf maandag 15 februari 14.00 uur van kracht met name op de RD wegen voor voertuigen met een gewicht van meer dan 7,5 ton. De dooi-barrières worden aangegeven met een bord waarop 'barrière dégel' en het tonnage staat vermeld.

Wat zijn precies dooi-barrières?

Dit zijn in feite verkeersbeperkingen op bepaalde wegen vanwege de inzettende dooi.

Door de aanzienlijke vorst van afgelopen week kunnen sommige trottoirs en de wegen door vorst tot een diepte van meer dan 30 cm bevriezen.

Met het ontdooien en de terugkeer van warmere temperaturen worden bestratingsconstructies extreem kwetsbaar en kunnen ze ernstig worden beschadigd door het passeren van zware voertuigen.

Daarom is het in Frankrijk verplicht om tijdelijke maatregelen te nemen voor het plaatsen van dooi-barrières, en dus tonnagebeperkingen op bepaalde departementale wegen.

Deze maatregelen blijven van kracht totdat de bestrating is ontdooid en het water kan worden afgevoerd. Tests op locatie maken het mogelijk om de bestaande beperkingen al dan niet op te heffen.

Mogelijke vrijstellingen

Alle betrokken wegen en de bijbehorende decreten kunnen gedownload worden via de bijlage onderaan dit bericht.

Sommige zware voertuigen hebben echter een vrijstelling:

  • voertuigen die speciale of dringende missies uitvoeren (brandweerwagens, vervoerende wetshandhavingsinstanties, dringende interventies op netwerken, enz.)
  • openbaar vervoer van personen in het kader van school- en buitenschoolse pick-ups, arbeiders en de exploitatie van reguliere lijnen
  • inzameling van huishoudelijk afval en niet-opslagbaar bedrijfsafval.