Clicky


Ontheffing voor specifieke voertuigen over brug Grave

Ontheffing voor specifieke voertuigen over brug Grave
08-02-2021 09:48 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

DEN HAAG - Rijkswaterstaat heeft op grond van de recente inspecties en berekeningen geconcludeerd dat de huidige gewichtsbeperking van de John S. Thompsonbrug in Grave versoepeld kan worden. Dit geldt voor voertuigen die voldoen aan een aantal voorwaarden. Hiermee blijft de brug veilig in gebruik.

De technische voorwaarden zijn:

  • het totaalgewicht van elke type voertuig is beperkt tot 20 ton;
  • de aslast van elk type voertuig is beperkt tot 10 ton;
  • er is sprake van ongedeelde 2-assige voertuigen (dus bijv. geen touringcars);
  • dat de afstand tussen de assen niet kleiner is dan 5 meter

In praktijk gaat het voornamelijk om OV-bussen. De provincies Noord-Brabant en Gelderland regelen gezamenlijk de ontheffing die hiervoor nodig is. Deze geldt voor zowel de Gelderse als de Brabantse kant van de brug.

Uit inspecties is gebleken dat het probleem bij de constructie van de brug Grave voornamelijk in de knooppunten zit. Hiervan zijn er in totaal 124 aanwezig. Op deze knooppunten komen verschillende onderdelen van een brug samen. Het materiaal van de brug is op deze knooppunten ver versleten. Ze zullen worden ondersteund door het aanbrengen van zogenaamde ‘protheses’.

Na deze werkzaamheden is de constructie van de brug weer veilig. Hij kan dan weer gebruikt worden door voertuigen tot 50 ton. Dat zal vermoedelijk eind van dit jaar weer het geval zijn.