Clicky


'Belastingfraude bij onderaannemers van PostNL in België'

'Belastingfraude bij onderaannemers van PostNL in België'
06-02-2021 10:06 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De Belgische fiscus heeft onderzoek gedaan naar belastingfraude door meerdere pakketbezorgers die in het land voor onder meer PostNL werkten. Volgens het Belgische zakenblad De Tijd zijn daarbij miljoenen aan belastingvorderingen opgelegd.

De Tijd heeft de hand weten te leggen op een aantal papieren van PostNL Pakketten België waarop de namen staan van onderaannemers die in België namens PostNL pakjes leverden. Maar die zogeheten rittenlijsten roepen volgens de krant vragen op. Zo staan op een lijst van begin 2019 bijvoorbeeld twee bedrijven die in de voorgaande jaren al failliet waren verklaard.

Ook hebben verschillende firma’s op de lijsten officieel andere bedrijfsactiviteiten, bijvoorbeeld als bouwonderneming of kroeg. Ingewijden zeggen tegen de krant dat er ook veel cash uitbetaald wordt bij de koeriers. Sommige chauffeurs zouden niet eens een bankrekening hebben. Daarnaast kunnen de onderaannemers onderling ritten aan elkaar uitbesteden en factureren. Daarvan ontbreken soms geldige betaalbewijzen, bestelbonnen, contracten, transportdocumenten of zelfs commerciële correspondentie, aldus De Tijd.

Een woordvoerder van de Belgische Belastingdienst zegt dat een speciale inspectiedienst 29 dossiers behandelt over koeriersdiensten in België. "Daarvan zijn er al 21 afgehandeld met als resultaat 11,7 miljoen euro aan ingekohierde (geclaimde) belastingen. Het gaat inderdaad om onderaannemers van bijvoorbeeld PostNL", aldus de zegsman, die verder geen details wil geven.

Een woordvoerster van PostNL Pakketten België, dat na Bpost de grootste speler is op de Belgische pakjesmarkt, zegt dat de contracten met de onderaannemers worden opgesteld met "de verwachting dat de Belgische wet wordt nageleefd onder andere qua belastingen en sociale zekerheid". Volgens haar wordt een koerier "maximaal binnen het wettelijk vastgelegde kader" door PostNL gecontroleerd.

Als een bedrijf failliet is, moet het dat zelf bij PostNL melden. Volgens de woordvoerster kan daarom een recent failliet verklaarde koerier nog op de dagplanning voorkomen. "Maar dat kan niet lang duren, omdat bij de wekelijkse uitbetaling het btw-nummer gecontroleerd wordt."