Clicky


Vier procent erbij voor werknemers DSV na cao-onderhandelingsresultaat

Vier procent erbij voor werknemers DSV na cao-onderhandelingsresultaat
29-01-2021 14:34 | Transport | auteur Redactie

UTRECHT - FNV Transport & Logistiek heeft met DSV een onderhandelingsresultaat op hoofdlijnen afgesproken. De lonen worden met vier procent verhoogd. Daarnaast zijn vrijwel alle door DSV voorgestelde verslechteringen van tafel.

De onderhandelingsdelegatie is tevreden met het resultaat. Een resultaat dat er niet was gekomen zonder de inzet van de de werknemers bij DSV. "Zij waren de afgelopen tijd heel duidelijk. De verslechteringsvoorstellen moesten van tafel en er moest waardering komen voor hun inzet. Ze waren ook bereid om hiervoor actie te voeren en zijn ook zichtbaar geweest. Dit heeft zeker druk gezet op DSV", aldus FNV.

De belangrijkste afspraken op een rij:

  • Lonen: Er is een cao voor twee jaar afgesproken waarbij de lonen structureel worden verhoogd: Per 1 januari 2021 met 2,5 procent. Per 1 oktober 2021 met 1,5 procent
  • Generatiepact: Met ingang van 1 april 2021 kunnen oudere medewerkers (maximaal 36 maanden voor hun AOW leeftijd) gebruik maken van een generatiepactregeling gebaseerd op 80 procent werken, 90 procent loon en 100 procent pensioenopbouw. Bij de werknemer die deelneemt aan de generatiepactregeling vervallen 8 leeftijdsdagen voor elke 12 maanden deelname.
  • Meer vaste banen: Er is afgesproken dat DSV 25 uitzendkrachten in vaste dienst neemt.
  • Drie pauzes: Alle warehousemedewerkers hebben vanaf nu recht op drie pauzes. 
  • Opbouw tijd voor tijd: Met ingang van 1 maart 2021 wordt de opbouw van tijd voor tijd uren gemaximeerd op maximaal 80 uur. Als een werknemer een saldo heeft van meer dan 80 uur worden de meerdere uren automatisch uitbetaald (inclusief overwerktoeslag). Werknemer die op 1 maart 2021 meer dan 80 uur tijd voor tijd hebben opgebouwd, krijgen tot 1 januari 2022 de tijd om het meerdere boven 80 uur op te nemen dan wel in overleg te treden met HR om een oplossing te bespreken.
  • Dagen kopen: De werknemers krijgen met ingang van 2021 jaarlijks de mogelijkheid om vijf in plaats van drie verlofdagen te kopen.
  • Zuurstofarme loods: Het werken in de zuurstofarme loods in Amsterdam moet vanaf nu met minimaal drie medewerkers.

De onderhandelingsdelegatie is tevreden over het bereikte resultaat. Maar uiteraard bepalen de vakbondsleden of zij er mee willen instemmen. Alle vakbondsleden bij DSV worden dan ook binnenkort via de email gevraagd om hun stem uit te brengen. Als de meerderheid van de vakbondsleden instemt met het cao-akkoord, dan wordt het cao-akkoord opgenomen in de nieuwe cao.