Clicky


Transport van groente en fruit wordt verduurzaamd dankzij inzet klapkratten

Transport van groente en fruit wordt verduurzaamd dankzij inzet klapkratten
29-01-2021 09:36 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

RIJSWIJK - Vanaf 1 februari start Euro Pool System in de Benelux met het vervangen van miljoenen blauwe starre bakken door de nieuwste generatie groene inklapbare kratten. Door het overstappen naar klapkratten in plaats van starre kratten zijn veel minder vrachtwagenritten met lege kratten nodig. Daarnaast kan het transport van groenten en fruit door de nieuwe unieke barcode op de krat worden getraceerd. De kratten zijn in beheer van logistiek dienstverlener Euro Pool System. Het bedrijf is initiatiefnemer van deze grootschalige transitie, met als doel het verduurzamen van het transport van groente en fruit.

Besparing van 20.000 vrachtwagenritten

In de winkels van de meeste supermarkten in de Benelux ligt groente en fruit in blauwe kratten. Daarmee worden deze producten van de leverancier tot in de winkel getransporteerd. Doordat de nieuwe kratten ingeklapt kunnen worden na gebruik, nemen ze zeven keer minder plek in op de terugweg. “Er kunnen nu meer lege kratten in een vrachtwagen. We gaan daardoor letterlijk minder lucht verplaatsen. Dat scheelt per jaar 20.000 vrachtwagenritten in de Benelux en is daardoor een belangrijke stap om het transport van groente en fruit verder te verduurzamen”, legt Dirk Vercammen, Regional Director bij Euro Pool System uit.

Slimme kratten

Het ontwerp van de inklapbare krat is innovatief en wordt de nieuwe standaard in de Europese logistieke sector. De sterke kratten klappen in en uit door middel van een eenvoudig mechanisme en kunnen door geautomatiseerde systemen gebruikt worden. De herbruikbare kratten hebben een gemiddelde levensduur van zeven jaar. Ze zijn gemaakt van hoogwaardig HDPE-kunststof en bovendien 100% recyclebaar. Naast de mogelijkheid om de groene kratten in te klappen, zijn ze ook allemaal voorzien van een unieke barcode. De krat wordt op die manier bij binnenkomst én vertrek gescand, waardoor de transportstromen gevolgd en geoptimaliseerd kunnen worden.

Vervanging in de hele Benelux

Vanaf 1992 waren de blauwe bakken de standaard voor het transport van groente en fruit. Ze worden gebruikt voor het vervoer van de telers naar de verkopers. Daarna worden de kratten gewassen en gaan ze terug naar de telers. De afgelopen jaren was het vervangen van kartonnen of houten kratten al een verbetering voor het verduurzamen van de keten. Nu wordt de volgende stap gezet op het gebied van duurzaamheid. In totaal zijn er miljoenen blauwe, starre kratten in omloop, die allemaal worden ingenomen en gerecycled. Deze gigantische operatie zal halverwege 2022 zijn afgerond en past binnen de strategie van Euro Pool System om de gehele fresh food supply chain in de Benelux te verduurzamen. Hierin werkt de organisatie samen met al haar partners, waaronder coöperaties, producenten, groothandels en retailers.

Sinds de start in 1992 biedt Euro Pool System circulaire oplossingen voor de efficiënte distributie van producten in de versketen. Het gebruik van klapkratten past in de visie maatschappelijke en zakelijke doeleinden te combineren. Samen met producenten, vervoerders, verwerkingsbedrijven en retailers streeft Euro Pool System naar closing the loop: het stimuleren van efficiëntie op de meest duurzame manier.