Clicky


Primeur: keurpunt levende have in haven Rotterdam

Primeur: keurpunt levende have in haven Rotterdam
12-01-2021 17:08 | Transport | auteur Redactie

ROTTERDAM - In de haven van Rotterdam is sinds 8 januari 2021 een zogeheten keurpunt levende have operationeel. Het Animal Centre Hoek van Holland (ACH) is gevestigd op de terminal van ferry operator Stena Line en is een samenwerking tussen ECS Livestock en Stena Line.

Het keurpunt in Hoek van Holland is het enige keurpunt in de Nederlandse zeehavens waar levende dieren veterinair kunnen worden gekeurd en is daarmee uniek voor de Rotterdamse haven. Sinds 1 januari jongstleden zijn keuringen verplicht voor dieren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Op die datum eindigde de Brexit overgangstermijn.

De Europese Commissie heeft inmiddels groen licht gegeven aan ACH voor het keuren van eendagskuikens en broedeieren. Een aanvullende vergunning voor het keuren van paarden wordt later in januari verwacht. Stena Line is een van de bepalende vervoerders op de Noordzee van deze levende have van en naar de Britse havens Harwich en Killingholme.

Dierenartsen van de NVWA voeren de keuringen uit en deze vinden plaats in de faciliteiten van ACH op het terrein van Stena Line. Er is ook al stalruimte beschikbaar voor zeven paarden. ACH start met het keuren van paarden zodra hier ook groen licht voor gegeven is.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE