Clicky


Eerste vrachtwagens passeren nieuwe douanegrens met Verenigd Koninkrijk

Eerste vrachtwagens passeren nieuwe douanegrens met Verenigd Koninkrijk
01-01-2021 09:21 | Transport | auteur ANP/RTR

CALAIS (ANP/RTR) - Kort na middernacht waarop het Verenigd Koninkrijk officieel uit de interne markt van de Europese Unie hebben de eerste vrachtwagens in Noord-Frankrijk de nieuwe douanegrens overgestoken. Chauffeurs overhandigden hun douanepapieren om vervolgens aan boord te gaan op de trein die door de Kanaaltunnel rijdt.

Een Roemeense chauffeur zag zijn papieren in enkele seconden goedgekeurd worden. "Ik denk niet dat het lastig wordt", zei hij tegen persbureau Reuters. In de eerste uren van het nieuwe jaar was er weinig vrachtvervoer door de Eurotunnel in Calais.

Britse en Europese bedrijven hadden eerder gewaarschuwd voor chaos aan de grens vanwege het vele papierwerk, die een soepele handelsstroom van jaarlijks bijna 1 biljoen euro dreigt te onderbreken. De directeur van Getlink, dat het vervoer door de kanaaltunnel verzorgt, liet donderdag enkele uren voordat de nieuwe regels ingingen weten dat het risico op chaos klein is. Er zullen volgens hem de komende dagen en weken wat aanpassingen nodig zijn.